|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 decembrie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 16 februarie 2017 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 316.334: 061.2 (478) (043.3)
|
Teză de doctorat pentru gradul de doctor în sociologie, specialitatea: 541.02 - Structura socială, procese și instituții sociale. Chișinău, 2016.
Structura tezei: lucrarea conține o introducere, patru capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 226 surse, 149 pagini de text de bază, 6 anexe, 12 desene și 16 tabele. Rezultatele cercetărilor efectuate de autor, sunt prezentate în 12 lucrări științifice, în volum de 3,9 coli editoriale.
Scopul cercetării: de a analiza activităţile organizaţiilor neguvernamentale din ţară şi de a identifica modalităţile de optimizare eficientă a acestora în punerea în aplicare a politicii sociale în societatea moldovenească modernă.
Domeniul de studiu: structura socială, institute și procese sociale.
Obiective. Identificarea particularităţilor procesului de constituire a organizațiilor neguvernamentale din Republica Moldova la etapa actuală. Examinarea principalelor direcţii de activitate, tendinţele şi perspectivele dezvoltării organizaţiilor neguvernamentale privind punerea în aplicare a politicii sociale în societatea moldovenească. Determinarea nivelului de conștientizare, implicare și încredere a publicului în organizațiile neguvernamentale ca o garanție a creșterii activismului acestora în implementarea politicii sociale. Identificarea particularităţilor privind interacțiunea organizațiilor neguvernamentale cu alte instituții sociale în soluţionarea problemelor sociale. Identificarea caracteristicilor dezvoltării organizațiilor neguvernamentale regionale și impactul acestora asupra implementării obiectivelor de politică socială (pe exemplul regiunilor sudice ale Republicii Moldova). Elaborarea recomandărilor științifice pentru organizațiile neguvernamentale și structurile guvernamentale în domeniul politicii sociale, ținând cont de experiența internațională.
Noutatea și originalitatea științifică a lucrării. S-au elaborat noi abordări teoretice și metodologice privind rolul organizațiilor neguvernamentale privind punerea în aplicare a politicilor sociale ale societății moldovenești contemporane; s-au stabilit și s-au identificat principalii indicatori de evaluare a activității lor în cadrul condițiilor regionale; au fost examinate principalele tendințe în dezvoltarea organizațiilor neguvernamentale; s-au stabilit căile eficiente de sporire a rolului lor în politica socială.
Soluţionarea prin cercetare a unei probleme ştiinţifice actuale importante. S-a efectuat o abordare complexă a activităților organizațiilor neguvernamentale și s-a relevat rolul lor în implementarea obiectivelor politicii sociale a Republicii Moldova în raport cu alte instituții sociale. S-au evidenţiat căile privind creșterea eficienței organizațiilor neguvernamentale autohtone în domeniul politicii sociale, în baza metodologiei de cercetare, elaborate de autor, luând în considerare cele mai bune practici internaționale.
Semnificația teoretică a studiului se exprimă prin faptul că aceste rezultate obţinute completează și concretizează cunoștințele științifice privind activitățile organizațiilor neguvernamentale și a altor instituții sociale privind punerea în aplicare a politicii sociale.
Valoarea aplicativă a lucrării. Materialele cercetării oferă consultanță științifică organizațiilor neguvernamentale și autorităților publice pentru punerea în aplicare efectivă a obiectivelor politicii sociale în Moldova, precum și a modalităților de a influența acest proces. Ele pot fi utilizate pentru elaborarea materialelor didactice în domeniul structuri sociale, instituţiilor și proceselor sociale."
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele cercetării sunt utilizate de către autor în procesul predării cursurilor universitare: "Sociologia" și "Metodologia cercetării sociale" în anii 2008-2016 la Universităţile de Stat din Comrat și din Taraclia din Republica Moldova; în activitatea organizațiilor neguvernamentale ("Institutul pentru Democrație”, „LADOM”, „Clinica Juridică”, m. Comrat).