|
StatutTeza a fost susţinută pe 23 iunie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 340.13(043.3)
|
Structura lucrării: Lucrarea cuprinde introducere, patru capitole urmate de sinteza rezultatelor obţinute, concluzii şi recomandări, bibliografie din 245 izvoare, 181 pagini text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 10 lucrări ştiinţifice.
Scopul şi obiectivele lucrării. Prezenta lucrare are drept scop cercetarea multilaterală şi complexă a problemelor interpretării dreptului, constituirea unui traseu analitic în măsură să permită deschiderea frontului problematic, trecerea de la cazul, apreciat ca particular, al interpretării dreptului la analiza şi justificarea genului său proxim: interpretarea juridică în general, elaborarea unei teorii generale a interpretării dreptului. Pentru realizarea acestui scop au fost stabilite următoarele obiective: fundamentarea bazelor conceptuale ale interpretării sistemicintegrative a dreptului pornind de la contribuţii teoretice acreditate în domeniu; determinarea tipurilor, agenţilor şi formelor interpretării juridice privită ca efort hermeneutic de descifrare a literei şi spiritului legii; evidenţierea principiilor interpretării, care nu apar ca simple entităţi metafizice, ci se configurează evolutiv în funcţie de exigenţele epistemiologice ale cunoaşterii juridice; clarificarea tehnicilor de interpretare, aşezate sub semnul legilor gândirii corecte ce statuează o metodică juridică specifică; evidenţierea, în baza logicii privită ca ansamblu coerent de exigenţe formale ale gândirii, a particularităţilor raţionamentelor juridice, a argumentelor utilizate în cunoaşterea şi interpretarea dreptului; determinarea funcţiei valorizatoare a interpretării juridice, rezultată din interacţiunea scopului legiuitorului cu finalităţile dreptului, în măsură să asigure trecerea dreptului de la virtualitatea dezirabilă a prescripţiilor la realizarea lor efectivă; stabilirea modalităţilor şi particularităţilor interpretării dreptului naţional în condiţiile globalizării; analizarea, sistematizarea şi interpretarea rezultatelor cercetării întreprinse, formularea concluziilor şi recomandărilor.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică constă în faptul că teza abordează problema interpretării juridice din prespectivă hotărât axiologică, fară de care nu poate fi explicată şi realizată funcţia constructiv - integrativă a interpretării în aplicarea dreptului.
Problema ştiinţifică constă în configurarea principalelor aspecte ale problematicii interpretării juridice în plan teoretic și practic, punând în evidență ideile relevante în acest domeniu, deschiderile pe care le oferă teoriei și practicii în domeniul dreptului. Lucrarea evidenţiază o deschidere spre noile semnificații pe care conceptele tradiționale ale dreptului le capătă, odată cu schimbările ce au loc în societate, dar și elementele care capătă relevanță și oferă noi caracteristici dreptului și interpretării juridice.
Valoarea aplicativă a lucrării. În măsura în care lucrarea este una teoretică, este totodată şi un demers practic pentru responsabilizarea agenţilor interpretării juridice.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Elementele de noutate, abordările critice şi recomandările formulate deschid inedite unghiuri de cercetare în ştiinţa juridică şi în activitatea instituţionalizată de aplicare a dreptului.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: