|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 decembrie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 ianuarie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 343.575 (043.3)
|
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 234 titluri, 160 pagini text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 8 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu. Lucrarea face parte din domeniul Dreptului penal, partea specială. Studiul este axat pe analiza juridico-penală a infracţiunii prevăzute la art. 2174 C.pen. Scopul şi obiectivele tezei de doctorat. Scopul lucrării constă în efectuarea, pe baza cercetărilor teoretice şi a materialelor empirice, a unor investigaţii ample în privinţa problemelor juridico-penale a infracţiunii de sustragere a drogurilor sau etnobotanicelor. Pe aceiaşi cale s-a urmărit formularea propunerilor de perfecţionare a calităţii sediului normativ incriminator, care să corespundă sarcinilor de promovare a reformei juridice în R. Moldova.
Obiective: studierea evoluţiei incriminării sustragerii sau extorcării drogurilor sau etnobotanicelor; caracterizarea faptei prin prisma standardelor instituite prin actele internaţionale antidrog; analiza comparativă a legislaţiilor penale ale altor state existente în materia sustragerii sau extorcării drogurilor sau etnobotanicelor; elucidarea elementelor şi semnelor componente ale infracţiunii de sustragere sau extorcare a drogurilor sau etnobotanicelor; formularea unor propuneri de lege ferenda pentru îmbunătăţirea legislaţiei penale din domeniu; înaintarea unor recomandări de practică judiciară în vederea asigurării legalităţii pe segmentul aplicării normei incriminate la art. 2174 C.pen. al R. Moldova.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute. Prezenta teză de doctorat constituie una dintre primele cercetări ştiinţifice complexe şi bine sistematizate ale infracţiunii prevăzute la art. 2174 C.pen., noutatea ştiinţifică a căreia şi-a găsit reflectare într-un şir de rezultate ştiinţifice materializate în perfecţionarea sediului normativ-incriminator şi soluţionarea unor probleme aplicative în materia infracţiunii de sustragere sau extorcare a drogurilor sau etnobotanicelor.
Problema ştiinţifică actuală, de importanţă majoră, care a fost soluţionată. Fundamentarea ştiinţifică a elementelor şi semnelor constitutive ale infracţiunii de sustragere sau extorcare a drogurilor sau etnobotanicelor, care va avea ca efecte aplicarea corectă a legii penale naţionale, eficientizarea practicii judiciare şi a activităţii organelor de drept în prevenirea şi combaterea fenomenului analizat. De asemenea, a fost soluţionată problema revizuirii legislative a normei prevăzute de art. 2174 C.pen. în consonanţă cu standardele incriminatorii promovate de ChEDO şi Curtea Constituţională a R. Moldova.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă. Studiul realizat prezintă o bază conceptuală care descrie la nivel teoretic premisele de aplicare a art. 2174 C.pen. al R. Moldova şi încadarea juridică a faptei; modalitățile faptice ale infracţiunii de sustragere sau extorcare a drogurilor sau a etnobotanicelor; soluții le de ajustare a cadrului incriminator la standarde europene etc.. Aceste rezultate pot fi oglindite în activitatea ştiinţifică, instructiv-formativă, în activitatea practică a organelor de drept și în procesul de legiferare.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele ştiinţifice sunt utilizate în procesul de instruire a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior cu profil juridic, dar și în activitatea practică a organelor de drept.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: