|
StatutTeza a fost susţinută pe 2 octombrie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 ianuarie 2019 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 785.7:780.641.072.3(478)„19/20”(043.3)
|
Structura tezei: Introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 219 de titluri, 153 de pagini ale textului de bază, două anexe.
Domeniul de studiu: creaţia instrumentală de cameră a compozitorilor din Republica Moldova din a doua jumătate a secolului XX – începutul secolului XXI.
Scopul cercetării rezidă în analiza complexă a unor lucrări pentru flaut diverse ca gen, din perspectivele muzicologică şi interpretativă.
Obiectivele cercetării: de a pune în lumină premisele formării repertoriului pentru flaut în cultura muzicală; de a elabora baza metodologică legată de problemele artei de interpretare la flaut în literatura de specialitate; de a studia particularităţile de gen şi stil ale creaţiilor muzicale; de a scoate în evidenţă particularităţile tratărilor interpretative; de a propune propriile recomandări interpretative; de a evalua aportul lucrărilor pentru flaut în îmbogăţirea repertoriului naţional de concert.
Noutatea ştiinţifică a tezei: pentru prima dată în muzicologia moldovenească este realizată o lucrare dedicată creaţiilor pentru flaut, scrise în diverse genuri şi pentru componenţe interpretative variate, ce datează din a doua jumătate a secolului XX – începutul secolului XXI. Unele dintre acestea, inclusiv în versiune de manuscris, sunt studiate în premieră. Pentru prima dată sunt formulate recomandări interpretative pentru fiecare lucrare.
Problema ştiinţifică rezidă în conturarea unui tablou complex al dezvoltării creaţiilor instrumentale de cameră ce includ flautul, semnate de compozitori din Republica Moldova din perioada desemnată, fapt ce completează şi îmbogăţeşte semnificativ cunoştinţele despre valoarea lor artistică şi importanţa ce o au în cultura muzicală autohtonă.
Semnificaţia teoretică a lucrării se referă la faptul că cercetarea repertoriului autohton pentru flaut aduce un aport considerabil în comprehensiunea evoluţiei creaţiei instrumentale de cameră a compozitorilor autohtoni, fapt ce lărgeşte considerabil posibilităţile repertoriale şi artistice ale culturii interpretative în Republica Moldova. Materialele tezei pot servi drept bază pentru studii muzicologice ulterioare în domeniul dat.
Valoarea aplicativă: rezultatele tezei pot fi utilizate în procesul pedagogic, în cadrul mai multor cursuri universitare: Instrument (Flaut), Ansamblu cameral, Ansamblu de instrumente aerofone, Practica artistică, Istoria artei interpretative, Metodica predării disciplinei de specialitate, Forme muzicale, Istoria muzicii naţionale, Metodologia analizei muzicale, Metode şi principii de analiză interpretativă. Cercetările în cauză vor constitui un suport practic în activitatea studenţilor şi profesorilor de la instituţiile de învăţământ muzical, precum şi pentru flautişti-concertişti.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: rezultatele cercetării au fost aprobate în cadrul a 10 conferinţe ştiinţifico-practice internaţionale ce au avut loc în Moldova şi Federaţia Rusă fiind reflectate în 10 articole ştiinţifice publicate, cât şi în practica pedagogică şi de concert desfăşurată de autorul tezei.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: