|
StatutTeza a fost susţinută pe 25 august 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 30 octombrie 2020 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 780.8:780.616.433.087.32.036(478)(043.3)
|
Structura tezei: Introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia ce include 145 de titluri, 2 anexe; 132 pagini ale textului de bază, 13 de pagini de anexe. Cuvinte-cheie: duet de piane, creația compozitorilor din Republica Moldova, element folcloric, stilistica de jazz, intertextualitate, miniatură, repertoriu didactic, ansamblu cameral, factură pianistică, tematism muzical.
Scopul tezei se rezumă la prezentarea și caracterizarea opusurilor pentru două piane în creația compozitorilor din Republica Moldova, elucidarea rolului și valorii lor artistice în arta pianistică autohtonă.
Obiectivele investigației: prezentarea unei baze metodologice, care ar determina analiza posibilităților expresive ale duetului de piane ca domeniu al artei componistice; reliefarea direcțiilor principale ale căutărilor compozitorilor naționali în domeniul artistic al duetului de piane; relevarea rolului elementelor folclorice în conținutul artistic, limbajul muzical și planul dramaturgic în lucrările pentru două piane de V. Burlea, E. Mamot și O. Negruța; caracterizarea influenței stilisticii de jazz asupra imaginilor artistice și mijloacelor de expresie muzicală în opusurile pentru două piane ale lui O. Negruța și M. Stârcea; manifestarea posmodernismului în compozițiile pentru duet de piane ale lui V. Beleaev și Gh. Ciobanu; formularea problemelor tratării de interpretare artistică a opusurilor analizate și recomandărilor metodice la rezolvarea lor.
Noutatea şi originalitatea științifică. Pentru prima dată au fost introduse în circuitul științific atât lucrări deja editate cât şi manuscrise pentru două piane ale autorilor autohtoni. Originalitatea este determinată de aspectul de studiu care presupune studierea creațiilor pentru două piane ale compozitorilor din Republica Moldova din poziția de sinteză a științei muzicologice și a practicii interpretative.
Rezultatele obținutecontribuie la soluționarea unei probleme științifice importante ce se referă la crearea unei viziuni complexe asupra muzicii pentru duetul de piane din Republica Moldova din perioada anilor 1980–2000, ca domeniu important al artei muzicale naționale, determinând aprecierea teoretică a valorii sale artistice și a locului pe care îl ocupă în cultura națională.
Semnificaţia teoretică. Lucrarea dată este prima investigație dedicată în special problemelor științifice legate de duetul de piane în practica componistică națională, cercetate în baza unor creații ale compozitorilor autohtoni ce aparțin unor genuri diverse, în contextul unor tendințe stilistice contemporane.
Valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele obţinute pot fi utilizate în cadrul cursurilor de Istorie a muzicii naționale, Forme muzicale, Metodologie a analizei muzicale, Istorie a artei interpretative. Lucrarea prezintă interes atât pentru muzicologi-cercetători cât şi pentru profesori şi muzicieni-interpreţi.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Materialele tezei au fost publicate în literatura ştiinţifică şi aprobate în cadrul conferinţelor ştiinţifico-practice ale profesorilor şi doctoranzilor Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: