|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 octombrie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 februarie 2021 Autoreferat– 0.87 Mb / în română– 0.86 Mb / în română TezaCZU 811.135.1’37(478)(043.2)
5.08 Mb /
în română |
Structura tezei: Teza este alcătuită din: introducere, 3 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 193 de titluri, 14 anexe, 172 de pagini de text de bază, 14 figuri, 4 tabele. Rezultatele cercetării sunt publicate în 14 lucrări științifice.
Domeniul de studiu: 621-04-Lexicologie și lexicografie; terminologie și limbaje specializate; traductologie (limba română) Scopul lucrării: studiul funcțio nalității varietăților lingvist ice în limba română prin prisma unor gramatici tipărite pe teritoriul basarabean de-a lungul anilor 1827-1989, precum și a presei din perioada regimului sovietic (1946-1992).
Obiectivele cercetării: ident ificarea conceptelor-cheie și a direcțiilor teoriei variabilității în limbă; precizarea criteriilor de aplicare a teoriei variabilității limbilor și a celor de determinare a autonomiei unei limbi; delimitarea criteriilor esențiale de clasificare a varietăților de limbă; determinarea specificității variabilității interne a limbii române în funcție de diferențele teritoriale, temporale, socioculturale sau stilistice ale limbii; descrierea aspectelor temporale ale variabilității limbii române prin prisma gramaticilor elaborate pe teritoriul basarabean; cercetarea complexă a normelor gramat icale și a diferențelor fonet ice și lexico -gramaticale depistate în gramat icile consultate; descrierea mecanismelor funcționării variabilității la toate nivelurile limbii române prin determinarea principalelor diferențe sau similitudini ale gramaticilor limbii române/„moldovenești”; analiza variațiilor limbii la toate nivelurile limbii în textele presei periodice a regimului comunist sovietic; stabilirea echivalenței dintre normele „limbii moldovenești” și normele limbii române.
Noutatea și originalitatea științifică: rezidă în analiza feno menului variabilității, a aspectelor sale mult iple: variațiile diacronică, diastratică, diatopică, diafazică, diamezică și diegenică. A fost aplicată o abordare pluriaspectuală a fenomenului cercetat în vederea identificării mecanismului de funcționare a diverselor tipuri de varietăți în cadrul limbii române.
Rezultatele obținute care contribuie la soluționarea unei probleme științifice importante: A fost realizată o cercetare complexă a fenomenului variabilității, a fost propusă o clasificare a tipurilor de varietăți de limbă, astfel relevând mecanismul de funcționare a variabilității în limba română în diacronie și sincronie, prin prisma gramaticilor elaborate de-a lungul timpului în Republica Moldova și a presei din perioada regimului sovietic.
Semnificația teoretică: derivă din problemele teoretice abordate, ceea ce permite să ident ificăm cauzele și criteriile de aplicare a fenomenului variabilității la limba română prin prisma celor 2 direcții de cercetare ale ei – internă și externă –, să studiem funcțio narea diacronică și sincronică a limbii române din perspect ivă ontologică și gnoseologică.
Valoarea aplicativă a lucrării: Rezultatele cercetării pot servi drept suport pentru elaborarea unui studiu privind variația limbii române în diacronie, tipo logia factorilor care generează formarea varietăților de limbă și a particularităților fiecărei varietăți. Caracterul pluridiciplinar al subiectului cercetat constituie un catalizator pentru cercetări ulterioare, pentru elaborarea unor studii socio lingvist ice, de lexico logie, de gramatică etc.
Implementarea rezultatelor științifice: Rezultatele cercetării noastre au fost diseminate în rapoarte prezentate în cadrul mai multor manifestări științifice (conferințe, colocvii) naționale și internațio nale și au fost publicate în reviste de specialitate, în culegeri temat ice editate în Republica Moldova și România.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: