|
StatutTeza a fost susţinută pe 18 decembrie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 februarie 2021 Autoreferat– 0.59 Mb / în românăTezaCZU 004.3/004.8
3.53 Mb /
în română |
Teza va fi prezentată în regim on-line pe data de 18 decembrie 2020, ora 15.00
Sesiunea online poate fi accesată la link-ul
https://idsi.md/tv
https://www.youtube.com/watch?v=nhFtgJzEXqA
Structura tezei. Teza de doctor cuprinde introducerea, patru capitole, concluzii, bibliografia cu 120 titluri, 4 anexe, 131 pagini text de bază, inclusiv 81 figuri şi 5 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 15 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu îl constituie studiul aspectelor teoretice şi practice ale metodologiilor de extragere a cunoștințelor umane.
Scopul lucrării constă în dezvoltarea unor noi modele, metode și algoritmi de extragere a cunoștințelor expertului uman, elaborarea arhitecturilor hardware adaptive pentru cercetarea proceselor decizionale și construirea sistemelor de suport decizional în aplicații industriale.
Obiectivele cercetării includ analiza aspectelor generale ale sistemelor neuro-fuzzy, metodelor de extragere a cunoștințelor, cercetarea și dezvoltarea metodelor și algoritmilor de suport decizional, proiectarea, simularea și analiza arhitecturilor hardware adaptive.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică constă în propunerea de noi modele, metode, algoritmi de extragere a cunoștințelor și a structurilor hardware parametrizate. Originalitatea soluţiilor propuse constă în abordarea și îmbinarea tehnicilor inteligente de „machine learning” cu modelul comportamental al operatorului uman. Problema ştiinţifică soluţionată constă în elaborarea și cercetarea metodelor originale de preluare a experienței operatorului uman prin colectarea și prelucrarea datelor statistice generate automat, fapt care a condus la un nou mod de abordare în extragerea cunoștințelor.
Semnificaţia teoretică a lucrării constă în elaborarea și dezvoltarea unor metode originale care pot fi utilizate pentru preluarea experienței operatorului calificat. Abordarea prezentată presupune dezvoltarea unor algoritmi de extragere a cunoștințelor ce rezultă din experiența operatorului uman.
Valoarea aplicativă a lucrării constă în propunerea modelelor, metodelor și algoritmilor de procesare și analiză a datelor referitor la evoluția procesului tehnologic.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice constă în utilizarea modelelor şi sistemelor elaborate în cadrul companiei “Microfir Tehnologii Industriale” S.R.L. Valoarea aplicativă a lucrării se confirmă inclusiv prin actul de implementare a rezultatelor obținute.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: