|
StatutTeza a fost susţinută pe 9 ianuarie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 4 octombrie 2021 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 343.435(043.3)
|
Structura lucrării: introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 173 de titluri, 158 de pagini text de bază, 1 anexă și 6 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 9 lucră
ri.
Domeniul de studiu: Drept penal. Partea specialăScopul şi obiectivele lucrării. Scopul tezei de doctor constă în realizarea unei investigații aprofundate în materia infracțiunii de constrângere de a face declarații, prevăzute la art. 309 Cod penal al Republicii Moldova, sub aspect teoretico-normativ, cu evaluarea eficienței practice a reglementării legislative a acesteia și formularea unor propuneri de lege ferenda, orientate spre perfecționarea cadrului legal de incriminare a infracțiunii date. Pentru realizarea acestui scop au fost trasate următoarele obiective: analiza complexă teoretico-normativă a elementelor componenței de infracțiune prevăzute la art. 309 CP RM; identificarea carențelor de reglementare normativă ce influențează negativ asupra eficienței aplicării normei studiate; stabilirea criteriilor delimitării infracțiunii analizate de unele fapte infracționale conexe; realizarea unui studiu comparativ al legislației penale în materie de reglementare a infracțiunii de constrângere de a face declarații; formularea unor propuneri de perfecționare a cadrului normativ incriminator al art. 309 CP RM.
Noutatea ştiinţifică și originalitatea rezultatelor obţinute îşi găsesc exprimare în faptul că lucrarea reprezintă o primă cercetare juridico-penală de genul dat a infracțiunii reglementate la art. 309 CP RM Constrângerea de a face declarații. Au fost studiate complex elementele componenței respective de infracțiune, cu formularea concluziilor asupra unor aspecte problematice în abordarea teoretico-normativă a acestora; s-au analizat similitudinile și s-au determinat cu exactitate criteriile delimitării infracțiunii cercetate de alte fapte penale conexe; a fost realizat un studiu comparativ al reglementării infracțiunii în cauză în legislația altor state; au fost formulate propuneri de lege ferenda, menite să eficientizeze cadrul legal ce incriminează fapta de constrângere de a face declarații.
Semnificaţia teoretică. Lucrarea constituie un suport ştiinţifico-metodologic semnificativ pentru doctrina juridico-penală, în special pentru perfecționarea în continuare în știința națională a dreptului penal a conceptului teoretico-normativ al infracțiunii analizate.
Valoarea aplicativă. Rezultatele obținute în urma studiului pot fi aplicate în activitatea ştiinţifică, sunt utile în procesul de instruire profesională juridică la toate nivelurile de studii, precum și în activitatea practică a instituțiilor de ocrotire a ordinii de drept; de asemenea, pot fi luate în considerare în procesul de legiferare.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: