Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english

CNAA / Teze / 2021 / iunie /

Metodologia interdisciplinară în reconstrucția paradigmatică a dreptului


Autor: Ciobanu Rodica
Gradul:doctor habilitat în drept
Specialitatea: 12.00.01 - Teoria generală a dreptului; istoria statului şi dreptului; istoria doctrinelor politice şi de drept
Anul:2021
Consultant ştiinţific: Gheorghe Avornic
doctor habilitat, profesor universitar, Universitatea de Stat din Moldova
Instituţia: Universitatea de Stat din Moldova

Statut

Teza a fost susţinută pe 4 iunie 2021 în CSS
şi aprobată de CNAA pe 30 iulie 2021

Autoreferat

Adobe PDF document1.06 Mb / în română

Teza

CZU 340.11/.12 (043)

Adobe PDF document 5.82 Mb / în română
399 pagini


Cuvinte Cheie

metodologie interdisciplinară, paradigmă științifică, teoria dreptului, practică juridică, interdependențe disciplinare, sistem juridic, ordine juridică, legitimitate, autoritate, stat de drept, democratizare, persoană, criza științei juridice

Adnotare

Structura tezei este constituită din: Introducere, patru capitole, Concluzii generale şi recomandări, Bibliografie din 553 titluri, 4 anexe, 352 de pagini de text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 69 lucrări ştiinţifice.

Scopul tezei: Reconceptualizarea statutului epistemic al dreptului, în condițiile standardelor actuale, printr-o perspectivă convergentă a teoriei și practicii juridice, în vederea determinării, modelării și fortificării fundamentelor metodologice interdisciplinare ale teoriei generale dreptului, care ar contribui la identificarea modalităților ce înlesnesc depășirea crizei științei juridice.

Obiectivele tezei: Fundamentarea teoretico-metodologică a interdisciplinarității dreptului în contextul tabloului științific contemporan; Demonstrarea necesităţii teoretico-practice a reconstrucției paradigmatice a dreptului, prin adoptarea metodologiei interdisciplinare în cadrul preocupărilor teoriei generale a dreptului; Conceptualizarea priorităților de realizare a cercetărilor științifice juridice naționale instituționale; Evaluarea cadrului național de reglementare a cercetării științifice raportat la standardele epistemice actuale; Investigarea caracterului integru al dreptului prin determinarea dependențelor interdisciplinare și a gradului de compatibilizare a teoriei dreptului cu practica juridică; Configurarea naturii interdisciplinare, complexe și multivalente a teoriei generale a dreptului, în temeiul relației dintre persoană-stat-drept; Elaborarea modelului paradigmei reconceptualizate a dreptului, în temeiul adoptării metodologiei interdisciplinare; Identificarea dimensiunilor prioritare ale metodologiei interdisciplinare a dreptului; Formularea principiilor metodologice ale paradigmei interdisciplinare a dreptului.

Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a rezultatelor obținute rezidă în realizarea unui studiu amplu privind reconstrucția paradigmatică a dreptului prin reconceptualizarea cadrului disciplinar al teoriei generale a dreptului, în vederea fortificării dimensiunii sale metodologice, prin adoptarea interdisciplinarității ce ar contribui la depășirea crizei științei juridice și ar determina dezvoltarea liniară în condițiile actuale. Originalitatea tezei constă în dezvoltarea unui nou cadru de valorificare problematică a teoriei dreptului, care este racordat la tendințele majore ale științei postmoderne – cadrul paradigmatic multi-, inter- și transdisciplinar.

Rezultatele științifice principial noi ce contribuie la soluționarea unei probleme științifice constă în fundamentarea reconceptualizării paradigmei științifice a dreptului prin aplicarea metodologiei interdisciplinare asupra convergenței dintre teoria și practica juridică, ceea ce a contribuit la elucidarea caracterului complex al axei de configurare persoană-stat-drept, determinând stabilirea dimensiunilor și principiilor de reconfigurare a relațiilor dintre cadrul epistemic și pragmatic, în vederea identificării soluțiilor de eficientizare a dreptului și de depășire a crizei științei juridice prin fortificarea dimensiunii metodologice (generale, fundamentale și alicative) a teoriei generale a dreptului. Valoarea teoretică a tezei constă în profilarea paradigmei interdisciplinare în temeiul dimensiunilor prioritare ale dreptului și a principiilor metodologice actuale, indicând platforma de apropiere dintre teoria și practica juridică, precum și determinarea căilor și modalitățile de depășire a crizei științei juridice, ca etapă primară în depășirea crizei dreptului, prin modelarea și fortificărea fundamentelor metodologice interdisciplinare ale teoriei generale a dreptului.

Valoarea aplicativă a tezei se relevă pe două dimensiuni: una vizează crearea unui suport metodologic solid pentru cercetarea științifică juridică și a unei platforme de dialog interdisciplinar; alta este centrată pe reactualizarea rolului activ al persoanei în formula actuală a statului de drept și în știința juridică.

Implementarea rezultatelor cercetării. Rezultatele lucrării au fost prezentate la multiple foruri științifice, implementate în 2 proiecte de cercetare, valorificate într-un proiect științific în derulare, reflectate în comunicări la conferințe naţionale şi internaţionale. Totodată, ele sunt utilizate în procesul didactic al instituţiilor de învăţământ superior, în cadrul activităţii instituţiilor statale, în vederea elaborării strategiilor de cercetare, a planurilor de acţiuni, a programelor şi proiectelor de cercetare.

Cuprins


1. REPERE TEORETICO-METODOLOGICE DE CERCETARE A INTERDISCIPLINARITĂȚII ÎN DREPT
  • 1.1. Demersuri totalizatoare în reconfigurarea statutului epistemic al dreptului
  • 1.2. Reglementare, conceptualizare și proceduralizare în cercetarea juridică interdisciplinară
  • 1.3. Argumentul dependențelor interdisciplinare în drept: între concepte și instituții
  • 1.4. Concluzii la capitolul 1

2. ȘTIINȚA DREPTULUI: ÎNTRE AUTONOMIE ȘI DEPENDENȚE INTERDISCIPLINARE
  • 2.1. Abordarea retrospectivă a standardelor de actualitate în știința dreptului
  • 2.2. Fluctuații cu impact interdisciplinar: între teoria dreptului și practica juridică
  • 2.3. Relevanța unei construcții integrate a statului și dreptului în condițiile globalizării
  • 2.3.1. Dimensiuni conceptual-normative și praxiologice
  • 2.3.2. Premise și valori de referință ale instrumentalizării teoretico-metodologice a dreptului
  • 2.4.Concluzii la Capitolul 2

3. INCOMENSURABILITATEA TRIADEI PERSOANĂ – STAT – DREPT DIN PERSPECTIVA UNEI RECONFIGURĂRI INTERDISCIPLINARE A DREPTULUI
  • 3.1.Valențe de actualitate ale relației persoană – stat – drept în condițiile statului de drept
  • 3.2. Obiectivarea relației persoană – stat – drept în instituționalizarea puterii și autorității
  • 3.3. Legitimitatea și funcționalitatea dreptului: între moral și politic
  • 3.4. Reactualizarea statutului persoanei în odinea juridică actuală
  • 3.5. Concluzii la Capitolul 3

4. DE LA CONTROVERSE PRACTICE SPRE O RECONSTRUCȚIE PARADIGMATICĂ A DREPTULUI
  • 4.1. Consistența contradicțiilor practice și coerența teoretică a dreptului
  • 4.2. Raționalizarea interdisciplinarității din perspectiva reconstrucției metodologice a dreptului
  • 4.3. Constituirea dimensiunilor paradigmei interdisciplinare a dreptului
  • 4.4. Raționalitatea și responsabilitatea – principii metodologice ale paradigmei interdisciplinare a dreptului
  • 4.5. Revendicarea metodologiei interdisciplinare în arealul științific al teoriei generale a dreptului
  • 4.6. Concluzii la capitolul 4

CONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDĂRI
BIBLIOGRAFIE
ANEXE
DECLARAȚIE PRIVIND ASUMAREA DE RĂSPUNDERE
CURRICULUM VITAE