|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 iunie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2021 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 347.961(478+498)(043.3)
|
Data susținerii: 141iunie, ora 13.00, în regim on-line
Link-ul pentru trasmisiunea in regim online:
https://us02web.zoom.us/j/89387946382?pwd=ckszU0E5NXZobFRqM3NwOCtPMEpMUT09
Domeniul de studiu. Lucrarea fundamentează un studiu complex din sfera dreptului civil, axat pe regimul juridic al actului notarial în legislația Republicii Moldova și României.
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 297 surse, 210 pagini text de bază.
Scopul şi obiectivele cercetării. Scopul tezei constă în abordarea complexă a regimului juridic al actului notarial în legislația Republicii Moldova și României, în corespundere cu prevederile legislaţiei în vigoare, a opiniilor doctrinare și practicii judiciare. În cercetarea efectuată ne-am axat asupra actului juridic notarial care contribuie la realizarea drepturilor persoanei și la fluidizarea circuitului civil, formei actului notarial în sens larg, definirii, trăsăturilor caracteristice ale actului notarial, delimitării actului notarial față de alte acte juridice conexe, structurii actului notarial, procedurii actelor notariale etc.
Obiectul cercetării este focusat pe analiza științifică prin prisma dreptului comparat a legislației din sfera dreptului civil, pe relevarea semnificației acesteia în materia actului notarial. Soluţionarea problemei ştiinţifice aplicative. Pe lângă dimensiunea teoretico-ştiinţifică a problematicii din sfera actelor notariale, participanții la raporturile juridice civile se confruntă cu dificultăţi reale legate de adoptarea celor mai potrivite măsuri în ordinea juridică internă. Astfel, soluţiile cu valoare aplicativă propuse în lucrare vizează îmbunătățirea cadrului de reglementare din sfera actelor juridice notariale.
Rezultatele principiale noi pentru știință și practică constau în investigarea prin prisma dreptului comparat a actului notarial ca specie a actului juridic civil, condițiilor de valabilitate ale acestuia, cercetării principalelor acte notariale, modului de întocmire a actelor notariale, examinarea controverselor cu referire la natura juridică a actelor notariale, elaborarea concluziilor și formularea propunerilor de perfecţionare a legislației din domeniul supus cercetării.
Cercetarea îşi învederează caracterul novator graţie faptului că distinge carenţele cadrului legal, abordează în plan comparativ legislaţia şi doctrina din Republica Moldova și România, crează oportunităţi de implementare în ordinea juridică a practicilor legislative performante. Identificarea şi configurarea circumstanţelor care au stat la baza lucrării au contribuit la elucidarea direcţiei principale de cercetare şi la propunerea unor soluţii de perfecționare a legislaţiei în domeniu.
Semnificaţia teoretică. Realizarea studiului teoretic contribuie la soluţionarea unor probleme majore pentru ştiinţa juridică în general, dar şi pentru dreptul civil, în special: identificarea celor mai importante aspecte ale evoluţiei legislaţiei privind actele notariale, conturarea naturii juridice a actelor notariale, cercetarea trăsăturilor distinctive ale actelor notariale, analiza regulilor de întocmire a actelor notariale. Rezultatele şi concluziile, ce reflectă soluţiile teoretice degajate, servesc drept suport pentru perfecţionarea legislaţiei.
Valoarea aplicativă. În baza cercetărilor realizate, s-a constatat existenţa unor carenţe şi omisiuni de ordin teoretico-normativ, precum şi lipsa unor lucrări consacrate temei cercetate. Pentru înlăturarea acestor neajunsuri, au fost formulate concluzii şi recomandări menite să amelioreze calitatea legislației din sfera de reglementare a actelor notariale. Drept rezultat, au fost relevate recomandări cu caracter practic a căror implementare poate influenţa în mod decisiv existenţa şi consolidarea actelor normative din domeniul activității notariale.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetării au fost expuse în propunerile
de lege ferenda şi în publicațiile ştiinţifice, discutate şi evaluate în cadrul conferinţelor de profil
naţionale şi internaţionale.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: