|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 iunie 2022 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 noiembrie 2022 Autoreferat![]() ![]() ![]() TezaCZU 159.922+612.6(043.3)=161.1
|
Structura lucrării. Teza constă din adnotări (în limbile română, rusă și engleză), introducere, trei capitole, concluzii și recomandări, bibliografie (266 surse), 13 anexe, 38 de tabele și 47 figuri grafice. Volumul lucrării conține 154 pagini. Rezultatele cercetării sunt publicate în 11 lucrări științifice.
Domeniul de cercetare: 511.01- Psihologie generală.
Scopul lucrării științifice: determinarea relației dintre atitudinile reproductive și determinantele psihologice, precum și a factorilor sociali la adolescente și tinere în vederea elaborării, aprobării și evaluării eficienței unui program de formare privind dezvoltarea determinantelor psihologice ale atitudinilor reproductive.
Obiectivele cercetării: desfășurarea unei analize teoretice asupra temei studiate; identificarea nivelului atitudinilor reproductive în dependență de vârstă, locul de trai și starea civilă; stabilirea determinantelor psihologice ale atitudinilor reproductive și examinarea interrelației dintre acestea; analiza determinantelor psihologice la adolescentele și tinerele cu nivel înalt și scăzut al indicelui de maternitate al atitudinilor reproductive, iar în baza acestora, constituirea portretelor psihologice de personalitate; elaborarea și atestarea unui program de formare în dezvoltarea determinantelor psihologice ale atitudinilor reproductive.
Noutatea științifică și originalitatea. Pentru prima oară în Republica Moldova a fost studiată relația dintre atitudinile reproductive și factorii sociali, precum și determinantele psihologice. Au fost constituite portretele psihologice de personalitate ale adolescentelor și tinerelor cu nivel ridicat și scăzut ale atitudinilor reproductive. A fost elaborat și atestat un program formativ de autor privind dezvoltarea determinantelor psihologice ale atitudinilor psihologice, care a fost desfășurat în format distanțat (formare online) în perioada pandemiei COVID-19.
Rezultatele obținute, ce contribuie la rezolvarea unei probleme științifice importante constau din identificarea relației dintre atitudinile reproductive, factorii sociali și determinantele psihologice la adolescente și tinere, ce a servit drept fundament pentru elaborarea unui program de formare privind dezvoltarea determinantelor psihologice, aplicarea căruia a contribuit la creșterea indicelui atitudinilor reproductive.
Valoarea teoretică a lucrării constă din faptul că a fost dedicată unei componente puțin cercetate în pregătirea pentru maternitate – atitudinile reproductive. Rezultatele cercetării completează reprezentările științifice asupra factorilor sociali și a determinantelor psihologice a atitudinilor reproductive.
Valoarea practică a lucrării constă în elaborarea și atestarea programului formativ, ce reprezintă un instrument de creștere a indicelui de maternitate a atitudinilor reproductive.
Rezultatele pot fi utilizate de către psihologi în lucrul practic asupra întrebărilor legate de planificarea familiei, permițând diagnosticarea în timp util a genofobiei și a pasivității reproductive. Rezultatele obținute pot servi drept bază în elaborarea cursurilor de studiu la psihologia generală, a vârstelor, a familiei, psihologia prenatală și perinatală.
Implementarea rezultatelor. Rezultatele cercetării au fost utilizate în pregătirea activităților
educaționale și practice, precum și în lucrul de consiliere cu elevii claselor mari ai liceului teoretic
„Vasil Levski” din Chișinău.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: