Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


Mijloace de apărare a pârâtului în cadrul procesului civil


Autor: Dumitrașcu Dumitru
Gradul:doctor în drept
Specialitatea: 12.00.03 - Drept privat(cu specificarea: civil, familial, procesual civil, notarial, al afacerilor, informaţional, internaţional privat, dreptul muncii; dreptul protecţiei sociale)
Anul:2023
Conducător ştiinţific: Elena Belei
doctor, conferenţiar universitar, Universitatea de Stat din Moldova
Instituţia: Universitatea de Stat din Moldova

Statut

Teza a fost susţinută pe 31 octombrie 2022 în CSS
şi aprobată de CNAA pe 24 februarie 2023

Autoreferat

Adobe PDF document0.48 Mb / în română
Adobe PDF document0.42 Mb / în engleză

Teza

CZU 347.922.6(043.3)

Adobe PDF document 1.37 Mb / în română
189 pagini


Cuvinte Cheie

proces echitabil, dreptul la apărare, mijloace de apărare, obiecții material-juridice, excepțiile procesuale, acțiunea reconvențională, referința, tranzacția judiciară, atragerea intervenientului accesoriu

Adnotare

Structura tezei: Teza conține adnotări (în trei limbi), lista abrevierilor, introducere, trei capitole, concluzii generale și recomandări, lista bibliografiei consultate din 200 surse, cv, 172 de pagini de text de bază. Rezultatele obținute sunt publicate în 24 publicații.

Scopul și obiectivele lucrării: Scopul lucrării constă în identificarea mijloacelor de apărare ale pârâtului, examinarea naturii juridice, condițiilor, efectelor și eficienței acestora. Întru atingerea scopului tezei, au fost realizate următoarele obiective: identificarea și examinarea modalităților de acțiune ale pârâtului ce constituie mijloace de apărare; cercetarea viziunilor doctrinare naționale și opiniilor doctrinare din alte țări în privința naturii juridice, caracteristicilor, funcțiilor, felurilor și rolului mijloacelor de apărare ale pârâtului în procesul civil; evidențierea trăsăturilor caracteristice ale obiecțiilor material-juridice invocate de către pârât; stabilirea particularităților și a caracterelor excepțiilor procesuale ca mijloace de apărare ale pârâtului; determinarea naturii juridice, condițiilor de exercitare și a efectelor acțiunii reconvenționale; formularea propunerilor de lege ferenda în scopul remedierii lacunelor legislative și perfecționării procesului civil.

Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrării: Studiul realizat reprezintă unica lucrare în Republica Moldova ce examinează integral și complet mijloacele de apărare ale pârâtului în cadrul procesului civil. Lucrare de specialitate autohtonă care să se axeze anume pe problematica mijloacelor de apărare ale pârâtului lipsește cu desăvârșire. Noutatea științifică a acestei lucrări constă în efectuarea unui studiu profund și temeinic asupra mijloacelor de apărare ale pârâtului, având la bază legislația procesual civilă, jurisprudența națională și opiniile doctrinare în domeniu.

Problematica științifică soluționată constă în determinarea mijloacelor de apărare specifice pârâtului în cadrul procesului civil, fapt care a condus la evidențierea particularităților utilizării (întrebuințării) acestor modalități de apărare, pentru a asigura aplicarea uniformă a legislației procesual civile de către instanțele judecătorești.

Semnificația teoretică a lucrării: prezenta cercetare acoperă golul inexistenței lucrării de specialitate ce ar analiza mijloacele de apărare ale pârâtului. În cadrul acestui studiu s-a efectuat sistematizarea conceptelor doctrinare și legislative asupra mijloacelor de apărare ale pârâtului; evidențierea caracteristicilor obiecțiilor material-juridice pe care le poate înainta pârâtul, fiind stabilite categoriile și obiectivele obiecțiilor material-juridice; examinarea exhaustivă a excepțiilor procesuale ce pot fi ridicate în procesul civil; redarea multiaspectuală a acțiunii reconvenționale înaintată de către pârât în scopul apărării împotriva acțiunii reclamantului; determinarea oportunității și eficienței folosirii de către pârât a mijloacelor alternative/atipice de apărare.

Valoarea aplicativă a lucrării: Concepțiile elaborate, precum și propunerile de lege ferenda formulate pot fi luate în considerare în cadrul eficientizării și optimizării procesului civil la capitolul reglementării mijloacelor de apărare ale pârâtului. Considerăm că rezultatele obținute vor putea oferi opinii, trimiteri, soluții utile judecătorilor, avocaților, participanților la proces, cadrelor didactice, studenților și tuturor interesați de procesul civil.

Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Rezultatele cercetării sunt utilizate în procesul didactic și științific de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. În plus, principale repere metodologice ale lucrării au fost publicate în reviste de specialitate, au fost expuse în diferite foruri științifice internaționale și naționale.

Cuprins


CAPITOLUL 1. ANALIZA SITUAȚIEI ȘTIINȚIFICE PRIVIND MIJLOACELE DE APĂRARE ALE PÂRÂTULUI
  • 1.1. Examinarea reglementărilor naționale și a statelor străine privind modalitățile de apărare ale pârâtului
  • 1.2. Studiul publicațiilor doctrinare din Republica Moldova și a altor state în materia mijloacelor de apărare ale pârâtului în cadrul procesului civil
  • 1.3. Identificarea problemei științifice, formularea obiectivelor și direcțiilor de soluționare
  • 1.4. Concluzii la Capitolul 1

CAPITOLUL 2. APĂRAREA PÂRÂTULUI PRIN INTERMEDIUL OBIECȚIILOR MATERIAL-JURIDICE ȘI EXCEPȚIILOR PROCESUALE
  • 2.1. Rolul și esența obiecțiilor material-juridice
  • 2.2. Noțiunea și natura juridică a excepțiilor procesuale
  • 2.3. Regimul juridic al excepțiilor procesuale
  • 2.3.1. Excepția lipsei capacității procesuale
  • 2.3.2. Excepția lipsei calității procesuale
  • 2.3.3. Excepția de tardivitate
  • 2.3.4. Excepția autorității de lucru judecat
  • 2.3.5. Excepția de litispendență
  • 2.3.6. Excepția de necompetență
  • 2.3.7. Excepția de neconstituționalitate
  • 2.3.8. Excepția de ilegalitate
  • 2.3.9. Excepția nulității actului de procedură
  • 2.3.10. Excepția decăderii
  • 2.3.11. Excepția de perimare
  • 2.4. Concluzii la Capitolul 2

CAPITOLUL 3. ACȚIUNEA RECONVENȚIONALĂ ȘI MIJLOACELE ALTERNATIVE/ATIPICE DE APĂRARE ALE PÂRÂTULUI
  • 3.1. Natura juridică a acțiunii reconvenționale
  • 3.2. Particularitățile înaintării acțiunii reconvenționale
  • 3.3. Examinarea și efectele admiterii acțiunii reconvenționale
  • 3.4. Mijloacele alternative/atipice de apărare ale pârâtului
  • 3.5. Concluzii la Capitolul 3

CONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDĂRI
BIBLIOGRAFIE
DECLARAȚIA PRIVIND ASUMAREA RĂSPUNDERII
CURRICULUM VITAE