|
StatutTeza a fost susţinută pe 17 aprilie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 14 iunie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 658.012.4: 339.138: 334.72 (478) (043) 339.138: 334.72: 658.012.4 (478) (043)
|
Acest demers ştiinţific are drept scop relevarea căilor de creare şi dezvoltare a imaginii firmei prin delimitarea conţinutului imaginii, a factorilor de influenţă şi a procesului de creare şi gestionare a acesteea. Cercetările finalizează cu un şir de recomandări la nivel de întreprindere, orientate spre consolidarea imaginii corporative.
Astfel, în lucrare se studiază conţinutul imaginii firmei, se relevă principalii factori interni şi externi de influenţă şi se caracterizează conţinutul procesului de creare / schimbare a imaginii corporative. Este remarcabilă analiza valorii practice şi financiare a imaginii de pe poziţiile întreprinderii, de rînd cu pericolele unei imagini negative.
Conform scopurilor stabilite au fost cercetate misiunea şi cultura corporativă ca factori determinanţi în formarea imaginii. Totodată se trasează o legătură dintre politica companiei şi respectiv structura organizatorică cu imaginea corporativă. O atenţie separată a fost acordată activităţilor de reclamă şi relaţii cu publicul, eficiente în crearea şi gestionarea imaginii firmei, fiind studiate principiile generale de realizare a acestora.
Prezintă interes analiza elementelor stilului corporativ şi a unui şir de factori asociativi în îmbunătăţirea imaginii corporative. Astfel, se menţionează procesul de formare a unor imagini „cumulative” privind compania prin imaginea mărcilor comerciale ale produselor firmei; apartenenţa la o ramură în parte; accentuarea originii unor elemente ce sunt parte componentă a produselor finite ale companiei; poziţionarea afacerii prin asociere cu ţara de origine a firmei, în baza unor motive patriotice.
În teză se menţionează etapele procesului de evaluare a imaginii firmei şi se evidenţiază patru modele de manageri în funcţie de stilul de conducere adoptat la crearea / schimbarea imaginii companiei: promotor, comandant, reformator şi filosof.
Concluziile şi recomandaţiile poartă un caracter conceptual, metodologic şi aplicativ şi pot fi utile în elaborarea de proiecte de creare, schimbare şi gestionare a imaginii la nivel de întreprinderi, fiind importante şi pentru procesul de instruire în cadrul cursurilor universitare la specializările business şi administrare, marketing şi logistică, turism, comerţ.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: