|
StatutTeza a fost susţinută pe 23 mai 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 14 iunie 2007 Autoreferat![]() |
Această teză reprezintă un studiu teoretico-practic, dedicat examinării aspectelor de drept penal, procedură penală şi criminalistică a infracţiunii de pruncucidere.
La realizarea acestui demers ştiinţific a fost utilizată literatura juridică de specialitate şi practica judiciară, asigurându-se, astfel, îmbinarea aspectelor teoretice cu soluţiile pronunţate de organele judiciare în cauzele penale de pruncucideri. În afara de legislaţia autohtonă, autorul a utilizat pe larg şi cadrul normativ instituit în legislaţiile penale ale altor ţări, fapt care denotă aplicarea metodei de analiză comparativă la realizarea cercetării.
În capitolul introductiv al lucrării – ca o premisă a dezvoltărilor ulterioare – au fost supuse examinării problemele cu caracter general, cristalizându-se evoluţia şi locul incriminării pruncuciderii în sistemul infracţiunilor contra vieţii, conceptul şi modelele de incriminare a pruncuciderii în legislaţiile penale şi, nu în ultimul rând, fundamentarea teoretică a acesteia.
Studiul de drept penal al infracţiunii de pruncucidere a format obiectul unei preocupări aparte, fiind expus în capitolul II al tezei. În acest cadru, au fost abordate cu minuţiozitate elementele şi semnele componente, dându-se prioritate celor specifice pruncuciderii, cum ar fi: calitatea de nou-născut a victimei infracţiunii, timpul de comitere a infracţiunii ca cerinţă obligatorie a elementului material al infracţiunii, stările de tulburare fizice sau psihice declanşate de naştere şi formele particulare sub care se pot manifesta, discernământul diminuat al făptuitoarei ca efect al actului naşterii etc. În şirul elementelor de noutate la acest comportament pot fi menţionate propunerile de lege ferenda făcute în contextul examinărilor critice a subelementelor circumstanţiale caracteristice pruncuciderii.
În capitolul final al lucrării au fost analizate aspectele practice ale investigaţiei judiciare a infracţiunii de pruncucidere, în cadrul căruia au fost elucidate, în particular, caracteristica criminalistică şi elementul probatoriu al pruncuciderii, situaţiile tipice specifice începerii urmării penale şi particularităţile efectuării unor acţiuni de urmărire penală la investigarea cauzelor penale de pruncucidere. O atenţie sporită a fost acordată constatărilor medico-legale, tehnico-ştiinţifice şi expertizelor judiciare, ca acţiuni de urmărire penală necesare determinării şi confirmării prin mijloace de probă a unor semne constitutive ale infracţiunii analizate. Incursiunile făcute în acest sens au pus în evidenţă recomandări practice utile organelor de drept.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: