cost, cheltuieli, clasificarea costurilor şi a cheltuielilor, competitivitate, managementul costurilor, centru de responsabilitate, centru de cost, centru de profit, managementul costurilor pe centre de responsabilitate, industria zahărului, complexul sfeclă - zahăr, regimul safe-guard.
Cuprins
CAPITOLUL I. Fundamentarea bazei teoretico-ştiinţifice a competitivităţii şi managementului costurilor
1.1. Esenţa costurilor de producţie şi clasificarea acestora
1.2. Metodele de calculaţie a costurilor
1.3. Conceptul de competitivitate
1.4. Managementul costurilor-factor determinant pentru sporirea competitivităţii
CAPITOLUL II. Evaluarea situaţiei economico-financiare a industriei zahărului din Republica Moldova
2.1. Piaţa mondială a zahărului: tendinţe şi perspective
2.2.Caracteristica generală şi analiza competitivităţii industriei zahărului din Republica Moldova
2.3. Analiza situaţiei economico-financiare în complexul sfeclă-zahăr
2.3.1. Analiza situaţiei în sectorul de producere a sfeclei de zahăr
2.3.2. Analiza situaţiei în industria zahărului
2.4. Evaluarea costurilor în cadrul fabricilor de zahăr
CAPITOLUL III. Sporirea competitivităţii industriei zahărului din Republica Moldova prin implementarea managementului eficient al costurilor
3.1. Proiectul de măsuri regulatorii privind sporirea competitivităţii zahărului moldovenesc şi redresarea situaţiei în ramură
3.1.1. Sistemul de reglementare a pieţei zahărului în UE şi SUA
3.1.2. Propuneri pentru îmbunătăţirea sistemului de reglementare a pieţei zahărului în Republica Moldova
3.2. Implementarea managementului performant al costurilor în cadrul fabricilor de zahăr din Republica Moldova
3.2.1. Centre de responsabilitate: obiective, funcţii şi Manualul costurilor
3.2.2. Elaborarea bugetelor şi criteriilor de bugetare
3.2.3. Crearea sistemului informaţional şi controling-ul
3.3. Măsuri tehnice privind reducerea costurilor de producţie în industria zahărului
3.3.1. Implementarea tehnologiilor moderne de cultivare a sfeclei de zahăr şi
perfecţionarea activităţii de aprovizionare a fabricilor de zahăr
3.3.2. Măsuri de reducere a consumurilor materiale şi energetice
Referenţi Oficiali
Ala Cotelnic doctor habilitat, profesor universitar, Academia de Studii Economice a Moldovei
Vasile Mămăliga doctor, conferenţiar universitar, Universitatea Tehnică a Moldovei