|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 februarie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 17 aprilie 2008 Autoreferat![]() TezaCZU 37.015.3:61 (043.2)
|
În lucrare se expun rezultatele cercetărilor procesului de gândire a studenţilor de la facultăţile de medicina în situaţiile de urgenţă medicală.
Autorul exinează oportunităţile de optimizare a gândirii studenţilor medici în situaţia de urgenţă medicală comparănd performanţa reală a studenţilor medici, a studenţilor asistenţi şi a studenţilor medici auxiliari, atunci când li se cere să gestioneze o situaţie de urgenţă bine definită. Se constată că metoda de soluţionare a problemei în situaţiile de urgenţă de către asistentele medicale şi medicii auxiliari se bazează pe gândirea algoritmică şi cea a medicilor − pe gândirea euristică.
Se demonstrează pe cale experimentală că studenţii de la şcoala medicală dispunând de o bază de cunoştinţe preponderent semantice, în situaţiile de urgenţă actualizează schema de gândire „elaborarea şi verificarea ipotezelor”, în timp ce situaţia solicită schema „identificarea problemei şi soluţionarea ei”.
În teză se argumentează că strategiile gândirii in situaţiile de urgenţă depind de nivelul experienţei practice, a tipului de cunoştinţe însuşite şi a metodelor de studiu, la fel şi a tipului sarcinilor clinice pe parcursul anilor de studii medicale. Modificarea curriculumului în direcţia măririi volumului de cunoştinţe operaţionale, legate de context şi aplicarea metodologiei bazate pe pedagogia constructivistă, învăţarea prin metode interactive conduce spre elaborarea de către studenţii medici a unor scheme de gândire eficiente în situaţia de urgenţă.
Rezultatele cercetării constituie o argumentare a necesităţii de includere a obiectivelor de pregătire a gândirii medicilor pentru funcţionare în situaţiile de urgenţă medicală în curriculumul de formare profesională iniţială. Lucrarea conţine analize şi concluzii referitor la direcţiile de reformare a curriculumului pentru a dezvolta o gândire eficientă studenţilor, asigurând astfel calitatea pregătirii lor ca specialişti.
În examinare [4] :
Arhiva tezelor: