Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

In memoriam: De ziua naşterii lui Valeriu Canţer


5 februarie 2018

Este primul an când academicianul Valeriu Canţer nu-şi va mai sărbători ziua de naştere, pe 5 februarie, la Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare, unde a fost preşedintele lui două termene cu 8 ani de zile. Nu va primi felicitări şi flori nici din partea colectivului Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu”, în care a activat ca cercetător științific principal de la fondarea lui. A plecat subit din viaţă, în zorii zilei de 2 aprilie 2017, la 62 de ani, în forță deplină creatoare, având încă multe planuri de realizat: proiecte de cercetare, organizatorice și științifico-didactice. Scria şi diverse note informative cu propuneri în adresa instanţelor superioare, exprimându-şi îngrijorarea faţă de modalitatea realizării reformelor în domeniul de cercetare şi educaţie, dar şi de lipsa de transparenţă. Apoi, urma să plece la sesiunea ordinară a Comitetului Internaţional de Expertiză și Consultanță în domeniul Fizicii Stării Condensate din cadrul Institutului Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, regiunea Moscova, pe care a avut onoarea să-l conducă în calitate de președinte din 2009. Dar i s-a rupt firul vieţii exact în ziua, când şi-a încheiat cel de al doilea mandat. De parcă ar fi raportat milităreşte: misiunea dată am îndeplinit-o! De parcă ne-ar fi spus amărât tuturor: adio lume, plec în universul infinit al stelelor – l-a studiat cu un viu interes ca savant fizician.

Noi, colectivul Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare, ne exprimăm respectul pentru personalitatea notorie a academicianului Valeriu Canțer, care și-a consacrat viața, în totalitate, dezvoltării cunoașterii științifice şi a educaţiei, pregătirii cadrelor ştiinţifice de înaltă calificare în beneficiul societății Republicii Moldova.

… Azi e ziua lui Valeriu Canţer. Ar fi împlinit 63 de ani. Flori, regrete, lacrimi şi durere – ne lipseşte atât de mult!

Dumnezeu să-l ierte.

Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare

Profil de savant: „In memoriam. Academicianul Valeriu Canţer”

Marţi, la 6 februarie curent, începând cu ora 15.40, la postul de televiziune Moldova 1 va fi difuzată emisiunea „Profil de savant”: „In memoriam. Academicianul Valeriu Canţer” . Vor dezvălui personalitatea regretatului savant academicianul Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM şi coleg de breaslă; academicianul Grigore Belostecinic, rectorul ASEM, preşedintele Consiliului Rectorilor din R. Moldova; doctorul habilitat Aliona Grati, vicepreşedintele CNAA, doctorul Ion Holban, consultant principal al CNAA, doctorul Igor Cojocaru, directorul Institutului Dezvoltării Societăţii Informaţionale al AŞM.

Emisiunea va fi pusă în reluare joi, pe 8 februarie 2018, la ora 6.40 dimineaţa. Arhiva emisiunilor „Ştiinţă şi inovare”, „Profil de savant” poate fi accesată pe site-ul Companiei „Teleradio-Moldova”.http://www.trm.md/ro/tv-emisiuni"

Elena CECAN,
redactor la postul de Televiziune Moldova 1