|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 aprilie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 octombrie 2011 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 205 denumiri, 152 pagini text de bază.
Domeniul de studiu: prezenta lucrare face o analiză juridico-penală şi criminologică a infracţiunii de viol în legislaţia penală a Republicii Moldova.
Scopul tezei: examinarea teoretico-practică a elementelor componente ale violului, în vederea evidenţierii particularităţilor de calificare juridică, şi nuanţarea elementelor ce alcătuiesc caracteristica criminologică a infracţiunii analizate. Obiectivele tezei: elucidarea şi descrierea semnelor constitutive ale infracţiunii de viol din perspectiva doctrinei dreptului penal şi a soluţiilor evocate de practica judiciară la soluţionarea cauzelor de viol; individualizarea şi definirea criminalităţii de viol în ipoteza studiului criminologic, prin prisma analizei caracteristicelor sale cantitativ-calitative; sintetizarea factorilor care determină sau generează criminalitatea de viol în Republica Moldova; identificarea şi caracterizarea direcţiilor primordiale de prevenire a criminalităţii de viol.
Noutatea ştiinţifică şi originalitatea rezultatelor obţinute. Ca finalitate a studiului realizat, au fost înaintate următoarele: susţinem necesitatea modificării elementului material al infracţiunii de viol – din raport sexual în act sexual de orice natură, ce ar include în sine actele de homosexualism şi unele forme de satisfacere a necesităţii sexuale în forme perverse; prin act sexual de orice natură urmează să înţelegem actul ce presupune o penetrare sexuală de orice natură; definirea criminalităţii de viol.
Importanţa teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării. Prin prisma laturii teoretice, se dozează posibilitatea elaborării strategiei adecvate de luptă contra infracţiunii de viol. În acest context, importanţa teoretică constă în faptul că lucrarea prezintă în sine un studiu bine sistematizat şi documentat prin soluţii practice şi poate fi luată în vedere în cadrul studiilor universitare şi postuniversitare – la predarea disciplinelor penale, precum şi la propagarea ideilor de combatere a fenomenului criminal supus studiului.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. În urma studiului efectuat, autorul face un şir de
propuneri de lege ferenda, de care se poate ţine cont în perspectiva modificării legislaţiei penale
naţionale referitoare la infracţiunile privind viaţa sexuală. Propuneri, care ar face mai eficientă
lupta cu criminalitatea.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: