|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 februarie 2012 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 aprilie 2012 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 220 de titluri, 157 pagini de text de bază. Rezultatele obţinute sînt publicate în 13lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: drept administrativ
Scopul şi obiectivele lucrării: Prezentalucrare are drept scop analiza ştiinţifică a naturii administrativ-juridice a reglementării antidumping,a măsurilor compensatorii (antidotaţie) şi de salvgardare, cu determinarea locului lor în mecanismul administraţiei publice centrale şi protecţiei intereselor naţionale, în condiţiile integrării în Uniunea Europeană.
Ca obiective, precizarea rolului statului şi organului administraţiei publice, precum şi al Organului de investigare în acest proces, prin caracterizarea concepţiilor şi opiniilor existente în ştiinţă, demonstrarea propriilor opinii cu privire la problema dată.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică se reflectă în contribuţia care este adusă de noi prin cercetarea problemelor şi aspectelor cele mai pertinente ale mecanismului reglementării antidumping, fiind pusă în evidenţă importanţa lor în domeniul administraţiei publice, prin formularea unor concluzii fundamentale de ordin teoretic şi practic, dar şi prin înaintarea propunerilor de lege ferenda, cu privire la apariţia unui nou institut al dreptului administrativ ca o varietate a procesulzui de dirijare.
Problema ştiinţifică soluţionată. Constă în determinarea competenţelor ce revin de drept organelor de administrare în sfera protecţiei interesului public şi a consumatorului autohton, intereselor ce reies din aplicarea măsurilor antidumping.
Semnificaţia teoretică. Analiza efectuată a scos în evidenţă faptul că în Republica Moldova nu există nici o cercetare complexă a reglementării antidotaţie (compensatorii) şi antidumping, iar această sferă care revine administraţiei publice nu s-a bucurat de atenţia corespunzătoare nici din partea teoreticienilor şi nici a practicienilor. În plus în literatura ştiinţifică din R.Moldova nu există lucrări monografice care ar avea în vizor reglementarea antidumping, din care cauză lucrarea de faţă suplineşte cel puţin parţial această lacună.
Valoarea aplicativă a lucrării este determinată de posibilitatea aplicării în practică a concluziilor şi recomandărilor formulate, tezele studiului realizat fiind utile în fundamentarea şi orientarea strategiilor îndreptate spre administrarea şi reglementarea antidumping de către organele abilitate. De asemenea rezultatele cercetării şi concluziile teoretice formulate pot fi utilizate în procesul perfecţionării legislaţiei, la elaborarea şi modificarea unor acte normative.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Lucrarea este un studiu bine sistematizat şi argumentat cu propuneri practice, care ar putea fi utile în calitate de material didactic pentru facultăţile de drept ale universităţilor, dar şi pentru perfecţionarea măsurilor aplicate în reglementarea antidumping.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: