|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 iunie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 octombrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 343.224.1 (043.3)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 176 de titluri, 2 anexe, 151 de pagini de text de bază. Rezultatele obţinute sânt publicate în 12 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: Lucrarea ştiinţifică ţine de domeniul Dreptului penal.
Scopul tezei constă în etalarea şi soluționarea problemelor juridico-penale legate de natura juridică a circumstanţelor atenuante şi agravante, de influenţa lor la stabilirea pedepsei penale, şi, implicit, în formularea unor propuneri de lege ferenda menite să optimizeze cadrul legal actual în vederea rentabilizării practicii judiciare în materia ce vizează aplicarea prevederilor art. 75-79 CP RM, astfel fiind asigurată eficiența pedepsei penale şi realizarea scopurilor acesteia.
Obiectivele: determinarea naturii juridice a circumstanţelor atenuante şi agravante; cercetarea influenţei circumstanţelor atenuante şi agravante asupra pedepsei penale; elaborarea unui mecanism de aplicare şi evaluare a circumstanţelor atenuante şi agravante; analiza practicii judiciare actuale; evidenţierea carenţelor legislative strecurate în normele prevăzute la art. 75-79 CP RM; elaborarea unor recomandări cu privire la perfecţionarea normelor Codului penal ce ţin de domeniul circumstanţelor atenuante şi agravante etc.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a tezei de doctorat rezidă în evidențierea unor polemici existente în doctrină, vis-à-vis de circumstanţele atenuante şi agravante, în analiza acestora şi expunerea propriei viziuni, în efectuarea unei ample cercetări a problemelor ce ţin de modul şi ordinea de aplicare şi evaluare a circumstanţelor atenuante şi agravante. În acest sens, originalitatea ştiinţifică a prezentei teze de doctorat constă în formularea unor concluzii şi recomandări apte de a fi implementate în vederea perfecţionării legii penale, precum şi în încercarea de a soluţiona unele probleme întâlnite în practica organelor de drept. În special, au fost formulate recomandări de perfecţionare a conţinutului normelor prevăzute la art. 75; 76; 77; 78; 79; 117 CP RM.
Problema ştiinţifică de importanţă majoră soluţionată constă în determinarea naturii juridice a circumstanţelor atenuante şi agravante, a influenţei circumstanţelor atenuante şi agravante la stabilirea pedepsei penale, inclusiv prin prisma efectelor sale, a rolului lor la aplicarea pedepsei mai blânde decât cea prevăzută de lege şi elaborarea mecanismului de aplicare şi evaluare a circumstanţelor atenuante şi agravante la stabilirea pedepsei, ceea ce a contribuit la înaintarea unor propuneri de lege ferenda, în vederea direcţionării legiuitorului spre perfecţionarea cadrului legal naţional, pentru a asigura eficienţa pedepsei penale şi realizarea reală a scopurilor acesteia.
Semnificaţia teoretică a prezentului studiu ştiinţific constă în faptul că în premieră a fost efectuată o cercetare complexă a mai multor probleme ce ţin de circumstanţele atenuante şi agravante în dreptul penal al RM, din care motiv respectiva lucrare poate reprezenta un fundament ştiinţifico-metodologic esențial pentru literatura de specialitate, în special pentru dezvoltarea în continuare a ştiinţei dreptului penal.
Valoarea aplicativă a tezei de doctorat constă în faptul că lucrarea de faţă reprezintă un veritabil suport ştiinţific pentru organele de drept abilitate cu aplicarea legii penale, iar recomandările de lege ferenda pot fi utilizate în scopul perfecţionării normelor de drept penal, care să reglementeze modul şi ordinea de evaluare a circumstanţelor atenuante şi agravante, precum şi efectele acestor circumstanţe pentru individualizarea pedepsei penale.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele investigaţiei ştiinţifice pot fi utilizate pentru optimizarea aplicării normelor juridice, ce vizează circumstanţele atenuante şi agravante. Materialele prezentei teze pot servi drept suport în procesul de instruire atât a studenţilor facultăţilor de drept, a masteranzilor şi doctoranzilor în domeniul dreptului, cât şi pentru instruirea procurorilor, judecătorilor, ofiţerilor de urmărire penală şi a avocaţilor în cadrul cursurilor de formare profesională continuă.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: