|
StatutTeza a fost susţinută pe 19 noiembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 37.016.046:004(043.3)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 168 titluri, 4 anexe, 128 pagini de text de bază, 22 figuri, 29 tabele. Rezultatele obținute sînt publicate în 10 lucrări științifice.
Domeniul de studii: Științe pedagogice. Didactica informaticii.
Scopul cercetării: constă în elaborarea metodologiei de utilizare a TIC în cadrul formării inițiale a învățătorilor în vederea dezvoltării competențelor digitale.
Obiectivele cercetării: (1) Determinarea bazelor psihopedagogice ale utilizării TIC în procesul de formare inițială a învățătorilor; (2) Elaborarea unui nou curriculum la disciplina Tehnologii Informaționale, adaptat specificului programei de studii Pedagogia în Învățămîntul Primar; (3) Elaborarea unei metodologii de implementare a curriculumului la disciplina Tehnologii Informaționale; (4) Determinarea structurii unui modul cu resurse integratoare în care se regăsește cursul Tehnologii Informaționale, ca parte componentă, importantă a acestuia; (5) Elaborarea unui model integrator al cursului Tehnologii Informaționale; (6) Validarea prin experiment pedagogic a modelului și metodologiei elaborate în cadrul cursului universitar Tehnologii Informaționale.
Noutatea și originalitatea științifică a lucrării: a fost elaborat un model de formare inițială a viitorilor învățători în domeniul TIC, prin intermediul cursului universitar Tehnologii Informaționale, al cărui curriculum a fost modernizat în vederea realizării scopului cercetării. Acesta se deosebește de modelele existente prin abordarea bazată pe matricea: standarde de competență TIC ale copiilor de vîrstă școlară mică – discipline specifice învățămîntului primar.
Problema științifică importantă soluționată: fundamentarea teoretică și metodologică a procesului de utilizare a tehnologiilor informaționale și de comunicație în cadrul formării inițiale a învățătorilor în vederea dezvoltării competențelor digitale.
Semnificația teoretică a lucrării: constă în studierea impactului pe care îl au tehnologiile informaționale asupra formării inițiale a învățătorilor.
Valoarea aplicativă a lucrării: rezultă din metodologia elaborată și posibilitatea implementării ei în practica educațională universitară de formare inițială a învățătorilor.
Implementarea rezultatelor științifice: metodologia elaborată este utilizată în predarea cursului de Tehnologii Informaționale în cadrul facultății de Pedagogie.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: