|
StatutTeza a fost susţinută pe 9 iunie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 iulie 2016 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 004.415.2
|
Specialitatea122.03 – Modelare, metode matematice, produse program. Teza a fost elaborată în Laboratorul Sisteme inteligente de control al Institutului de analiză și management de la Universitatea din Dubna (Federația Rusă) și Laboratorul ”Sisteme informatice” al Institutului de Matematică și Informatică al Academiei de științe a Republicii Moldova.
Structura tezei: teza este scrisă în limba rusă și constă din introducere, 3 capitole, 3 anexe, 60 de desene, 8 tabele, concluzii și recomandări și 152 titluri bibliografice. Textul tezei conține 121 de pagini. Rezultatele obținute sunt publicate în 15 lucrări științifice.
Domeniul de studiu: sisteme inteligente de control ce funcționează în situații de urgență și imprevizibile în baza calculului quantic și soft computing.
Obiectivele cercetării: dezvoltarea metodelor de suport algoritmic și de program al procesului de proiectare a sistemelor inteligente de control.
Noutatea și originalitatea științifică: a fost elaborată o metodă de îmbunătățire a robusteței sistemelor inteligente de control bazat pe aplicarea deducției cuantice fuzzy, ce formează un efect de autoorganizare synergetică a bazei de cunoștințe în timp real.
Semnificația teoretică: s-a arătat că algoritmul cuantic de autoorganizare a cunoștințelor propus permite de a extrage informația cuantică ascunsă, din stările clasice ale bazelor de cunoștințe și de a forma un efect synergetic de autoorganizare ale bazelor de cunoștințe în sisteme inteligente de control robuste.
A fost rezolvată problema științifică importantă: s-a propus o tehnologie de proiectare a algoritmilor celulelor cuantice în sistemele inteligente de control pentru sporirea robusteței funcționării lor în situații imprevizibile și de urgență.
Valoarea aplicativă a lucrării: metoda de proiectare a sistemelor inteligente de control în baza deducției cuantice fuzzy permite atingerea obiectiveleor în situații imprevizibile, în care metodele clasice nu fac față.
Rezultatele cercetării pot fi aplicate pentru a asigura funcționarea durabilă a unor sisteme inteligente de control ce funcționează în situații imprevizibile și de urgență.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: