|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 septembrie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 15 noiembrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 343.359.3(478+498) (043.3)
|
Structura lucrării. Teza cuprinde: Introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 252 titluri, 2 anexe, 168 pagini text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 10 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu. Lucrarea face parte din domeniul Dreptului penal, Partea Specială.
Scopul tezei de doctorat constă în aprofundarea concepţiei privind răspunderea penală pentru infracţiunile vamale, în evidențierea şi în soluţionarea problemelor de drept penal ce vizează infracțiunile din sfera vamală, reglementate de legislația penală a Republicii Moldova și de cea a României, precum și în formularea unor propuneri de lege ferenda menite să optimizeze cadrul legal actual în materie.
Obiectivele: cercetarea principalelor etape de dezvoltare şi modificare a legislaţiei în materia incriminărilor din sfera vamală atât din Republica Moldova, cât şi din România; investigarea particularităţilor elementelor constitutive obiective și subiective ale infracțiunilor vamale; cercetarea practicii judiciare în materia infracțiunilor vamale; precizarea liniilor de demarcaţie între infracțiunile vamale și unele fapte conexe; definirea conceptului de infracţiune vamală; analiza comparativă a reglementărilor din legislaţiile penale ale unor state străine cu privire la infracțiunile vamale etc.
Noutatea ştiinţifică şi originalitatea rezultatelor obţinute constă în faptul că a fost realizată o cercetare temeinică, sub aspect juridico-penal, a infracţiunilor vamale săvârşite în Republica Moldova şi în România, abordate din perspectiva mediului, cauzelor, logicii şi consecutivităţii acestora. Plus la aceasta, noutatea ştiinţifică a rezultatelor cercetării constă în punctarea unor concepţii polemizate întâlnite în doctrină, în analiza acestora şi expunerea propriei poziții.
Problema ştiinţifică soluţionată constă în elaborarea instrumentarului de identificare a elementelor constitutive şi a celor circumstanţiale agravante ale infracțiunilor vamale din legislația Republicii Moldova și cea a României, în corespundere cu cadrul teoretico-normativ actual, fapt ce a condus la înaintarea unor propuneri de îmbunătățire a textului de lege în vederea prevenirii și combaterii mai eficiente a infracționalității în sfera vamală.
Importanţa teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării. Abordările metodologice, prescripțiile teoretice şi concluziile practice prezentate în teză pot fi utilizate atât de doctrinari în desfăşurarea pe viitor a cercetărilor teoretice, cât şi de practicieni în procesul soluţionării problemelor legate de infracţiunile vamale potrivit legislației Republicii Moldova şi celei a României. Importanţa practică a cercetării de faţă constă în faptul că va servi drept suport solid pentru cei abilitați cu aplicarea legii, contribuind la încadrarea juridico-penală corectă a infracțiunilor vamale, avându-se în vedere că lucrarea conține valoroase recomandări practice în acest sens. Mai mult, teza elaborată comportă importante valenţe teoretico-practice din moment ce sunt supuse analizei diverse spețe din practica instanțelor de judecată. Semnificaţia teoretică a lucrării rezidă în faptul că analiza juridico-penală a infracţiunilor vamale a fost efectuată în baza generalizării experienţei practice acumulate de Republica Moldova şi de România în condiţii social-juridice specifice.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Acestea pot fi aplicate cu succes în procesul de instruire a studenţilor de la facultăţile de drept din cadrul instituţiilor de învăţământ superior (şi nu doar), precum şi în activitatea practică a organelor de drept.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: