|
StatutTeza a fost susţinută pe 20 iulie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 342.9:349.6(043.3)
|
Scopul şi obiectivele cercetării: cercetarea multidimensională a reglementărilor dreptului contravențional în vederea identificării unui mecanism eficient de protejare a factorilor de mediu. Obiectivele cercetării vizează: identificarea şi definirea conceptului de contravenţie de mediu (ecologică); identificarea problemelor existente în procedura de examinare a contravenţiilor; identificarea şi evaluarea eficienţei aplicării principiilor reglementate de legea contravenţională în cazurile de comitere a contravenţiilor de mediu (ecologice); evaluarea posibilităţii revigorării cadrului de principii aplicabile procedurii contravenţionale în cazurile contravenţiilor de mediu; ierarhizarea principiilor aplicabile procedurii contravenționale în cazul contravențiilor de mediu.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a rezultatelor cercetării constă în formularea propunerilor de abordare a unui concept nou în ce priveşte sarcina de probă a vinovăţiei, care se propune a fi pusă pe seama făptuitorului, precum și a evaluării posibilității aplicării caracterului obiectiv pentru o atare răspundere.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în identificarea soluțiilor pentru aplicarea în procedura contravențională a unor principii distincte pentru examinarea contravențiilor ecologice, cum ar fi cel al prezumției vinovăției și al răspunderii obiective.
Semnificaţia teoretică a cercetării este prezentă prin analiza ştiinţifică a opiniilor şi propunerilor, expuse în literatura de specialitate în ce priveşte procedura contravențională în cazurile contravențiilor ecologice, cu abordarea conceptului referitor la inversarea sarcinii de probă către făptuitor, chestiune care s-ar încadra în ideea de aplicare a principiului precauţiei, iar în perspectivă chiar și aplicarea principiului răspunderii obiective.
Valoarea aplicativă a lucrării: cercetarea are un caracter ştiinţifico-didactic și aplicativ; rezultatele obţinute pot servi drept repere orientative în cercetarea ulterioară a problemei abordate şi vor contribui la sporirea eforturilor autorităţilor pentru asigurarea protejării mediului.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: concluziile şi recomandările în baza tezei de doctorat şi-au găsit reflectare în cele 6 articole publicate în reviste ştiinţifice naţionale şi un manual de curs, inclusiv în prezentările la conferinţele ştiinţifico-practice internaţionale.
1. SITUAŢIA ÎN DOMENIUL PROCEDURII CONTRAVENŢIONALE PRIVIND CONTRAVENŢIILE DE MEDIU (ECOLOGICE)
2. NOŢIUNEA, PARTICIPANŢII ŞI COMPETENŢA ÎN PROCEDURA PRIVIND CONTRAVENŢIILE DE MEDIU (ECOLOGICE)
3. PARTICULARITĂŢILE EXAMINĂRII CAZURILOR PRIVIND CONTRAVENŢIILE DE MEDIU (ECOLOGICE)
4. PERSPECTIVA CONSACRĂRII CARACTERULUI OBIECTIV AL RĂSPUNDERII PENTRU CONTRAVENŢIILE DE MEDIU ŞI PARTICULARITĂŢILE IMPLEMENTĂRII PRINCIPIULUI PREZUMŢIEI VINOVĂŢIEI ÎN PROCEDURA PRIVIND CONTRAVENŢIILE DE MEDIU (ECOLOGICE)
CONCLUZII GENERALE ŞI RECOMANDĂRI
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: