|
StatutTeza a fost susţinută pe 30 noiembrie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 070:659.3(478)(043.3)
|
Scopul lucrării: determinarea principiilor activității de mediere jurnalistică și de stimulare a dialogului social, analiza strategiilor și tacticilor de abordare jurnalistică a situațiilor de conflict și elucidarea potențialului presei în medierea dialogului social.
Obiectivele lucrării: determinarea specificului abordării conceptual-teoretice a fenomenului dialog social, raportat la realitățile mediatice, analiza principiilor de mediere jurnalistică a dialogului social, cercetarea practicilor presei de socializare a maselor, relevarea particularităților organizării dialogului social prin intermediul presei.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată rezidă în elucidarea complexă a procesului de mediere jurnalistică a problemelor/conflictelor sociale, inclusiv, identificarea potențialului presei în proiectarea, medierea și stimularea dialogului social, în determinarea calității actului de mediere jurnalistică și a eficienței factorului mediatic din perspectiva capacității lui de reflectare a proceselor de democratizare a societăţii.
Problema ştiinţifică soluționată a fost abordată prin prisma principiilor și strategiilor jurnalistice de reflectare a problemelor și conflictelor sociale, a implicațiilor presei în medierea acestora, fapt ce a ce a condus la evidențierea potențialului presei în promovarea, menținerea și stimularea dialogului social. Noutatea și originalitatea ştiinţifică constă în determinarea potențialului presei de mediere a situațiilor de conflict și de stimulare a dialogului social, precum și în identificarea modului de implicare a acestui gen de activitate mediatică în procesele de democratizare a societăţii.
Rezultatele științifice principale înaintate spre susținere rezidă în: determinarea condiţiilor de afirmare a dialogului social și a implicaţiilor presei în procesele de democratizare a societăţii; evidențierea principiilor de mediere jurnalistică; analiza strategiilor și tacticilor de mediere a situațiilor de conflict prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă, elucidarea potențialului presei de mediere a dialogului social.
Semnificația teoretică a tezei rezidă în: crearea unui cadru teoretic de analiză a jurnalismului din perspectiva potenţialului lui de mediere a dialogului social, a funcționalității presei și a rolului ei în stimularea dialogului social; elaborarea modelelor de abordare a realităţii sociale bazate pe diverse strategii și tactici de mediere jurnalistică.
Valoarea aplicativă a lucrării constă în rezultatele cercetărilor asupra potenţialului massmediei de mediere a dialogului social, în informațiile factologice și datele statistice, materialele empirice din studiu, care pot servi drept bază metodologică pentru elaborarea politicilor editoriale ale publicațiilor periodice, posturilor de radio și TV, agențiilor de știri.
Implementarea rezultatelor științifice: rezultatele științifice au fost implementate prin publicarea a 11 articole şi studii și prin contribuții la conferințe naționale și internaționale.
1. FUNDAMENTE TEORETICE ŞI METODOLOGICE DE CERCETARE A ROLULUI PRESEI ÎN MEDIEREA DIALOGULUI SOCIAL
2. MEDIEREA DIALOGULUI SOCIAL PRIN INTERMEDIUL PRESEI
3. SOCIALIZARE ȘI MEDIEREA JURNALISTICĂ: CONDIȚII DE PRINCIPIU ȘI PARTICULARITĂȚI
CONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDĂRI
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: