|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 septembrie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat– 0.52 Mb / în română– 0.58 Mb / în rusă TezaCZU 65.012.4:330.3
7.47 Mb /
în rusă |
Structura tezei: întroducere, patru capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 255 surse, 14 anexe, 228 pagini text de bază, 38 de tabele și 38 figuri. Rezultatele obținute au fost publicate în peste 60 de lucrări științifice, inclusiv, 3 monografii.
Domeniul de studiu: managementul strategic și competitivitatea strategică a capitalului uman în condițiile dezvoltării regionale. Scopul cercetării constă în dezvoltarea bazei teoreticе, fundamentarea abordării conceptuale a formării competitivității capitalului uman a regiunii, identificarea factorilor, ce influentează formarea competitivității curente, strategice și sociale și elaborarea strategiei de dezvoltare a capitalului uman în Regiunea de Nord a Republicii Moldova.
Obiectivele cercetării: cercetarea conceptelor și modelelor managementului strategic al capitalului uman; determinarea factorilor ce formează competitivitatea strategică a obiectelor de cercetare (omului, întreprinderii, regiunii, țării); analiza teoriei capitalului uman, teoriei motivării și interpretarea lor în managementul strategic; analiza tendințelor social-economice de dezvoltare a regiunilor Republicii Moldova; stabilirea priorităților de bază ale dezvoltării Regiunii Nord; evidențierea factorilor de influență a migrației de muncă asupra competitivității capitalului uman și întreprinderii; evaluarea competitivității curente și strategice a capitalului uman al întreprinderilor; construirea modelelor de conținut și modelelor formale a formării competitivității capitalului uman; elaborarea strategiei de dezvoltare a capitalului uman.
Noutatea și originalitatea științifică: a fost fundamentată o abordare conceptuală la formare a competitivității strategice a capitalului uman al regiunii; au fost dezvoltate aspectele managementului strategic al capitalului uman în condițiile dezvoltării regionale și au fost idențificate caracteristicele de bază; au fost sistematizate şi structurate conceptele managementului strategic și a creativității; au fost evidențiate principiile activității inovaționale și a marketingului în managementul strategic; a fost dezvoltat conceptul competitivității strategice a capitalului uman, care stă la baza formării avantajului competitiv, nu doar profesional, ci și social; a fost interpretată teoria capitalului uman în contextul managementului strategic; a fost dezvoltată teoria motivațională și confirmată necesitatea umană în formarea competitivității sociale, care schimbă comportamentul omului, stimulează schimbarea statutului social și conduce la creșterea nivelului și calității vieții.
Problema științifică importantă soluționată: în baza analizei teoretice și a cercetării aplicative sunt determinate măsuri de perfecționare a managementului competitivităţii capitalului uman al regiunii pe termen lung; a fost argumentată necesitatea planificării competitivității, sunt construite modele și elaborată strategia de dezvoltare a capitalului uman în regiune. Rezultatele principiale noi pentru știință și practică: În procesul cercetării au fost obținute rezultate, care confirmă ipoteza cercetării, și totodată care deschid noi aspecte ale formării competitivității strategice a capitalului uman în condițiile dezvoltării regionale. A fost dezvoltată metodologia managementului strategic al capitalului uman în baza abordării sistemico-integrată, au fost analizate strategii de personal existente la întreprinderile Republicii Moldova.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă а lucrării: în bază analizei a fost argumentată abordarea conceptuală care contribuie la formarea competitivității strategice în regiune; a fost elaborată strategia formării avantajelor concurențiale sociale, adică, evaluarea valorilor și motivației care conduc la creșterea nivelului și calității vieții prin formarea competitivității strategice.
Implementarea rezultatelor științifice obținute: rezultatele cercetării, concluziile și recomandările au fost utilizate pentru actualizarea Strategiei de Dezvoltare Regională Nord (aprobată prin Decizia Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord nr. 3 din 12.02.2016). Rezultatele cercetărilor efectuate contribuie la elaborarea/actualizarea strategiilor/planurilor de dezvoltare a raioanelor și întreprinderilor din Regiunea de Dezvoltare Nord.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: