|
StatutTeza a fost susţinută pe 7 noiembrie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 ianuarie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 37.015.31:821.09 (043.3)
|
Teză de doctor în pedagogie. Chișinău, 2018. Structura tezei include: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 291 titluri, 19 anexe, 150 pagini de text de bază, 5 figuri, 29 tabele. Numărul de publicații la tema tezei: rezultatele obținute sunt publicate în 13 lucrări științifice.
Domeniul de studiu: Pedagogie generală – Educația literar-artistică a studenților.
Scopul lucrării: Determinarea/elaborarea și sistematizarea unor repere teoretice pentru dezvoltarea la studenţi a axiologiei literar-artistice în condiţiile studierii în original a textelor din literaturile franceză şi engleză.
Obiectivele lucrării: determinarea/elaborarea, sistematizarea reperelor ştiinţifice privind axiologia literar-artistică; stabilirea nivelului de DALS pe filiera literaturilor străine; elaborarea modelului activității literar-artistice, specifice studiului în original al literaturii străine; experimentarea sistemului de activitate literar-artistică de studiere în original a TLA străine şi stabilirea condiţiilor de dezvoltare în aceste condiţii a axiologiei literar-artistice a studenţilor; elaborarea concluziilor cercetării şi recomandărilor pentru dezvoltarea pe principii ştiinţifice studenţilor a axiologiei literar-artistice.
Noutatea și originalitatea științifică a cercetării constă în: abordarea TLA în învățarea limbii străine profesionale ca unități definitorii de DALS și, respectiv, de aprofundare și îmbogățire a raportului național-universal în sistemul lor axiologic general; configurarea bazei teoretice – idei, concepte, principii etc. cu privire la DALS prin filiera limbilor străine: tipul de cunoaștere artistic-estetică a lumii – originea literaturii în crearea imaginilor artistice verbale – re-crearea operei literare prin activitatea de lectură a cititorului – educația literar-artistică – valorile literar-artistice ca expresie supremă a valorilor educației etc.
Semnificația teoretică a cercetării este dată de: Modelul teoretic de dezvoltare a axiologiei literare a studenților; stabilirea claselor și tipurilor de valori și a raporturilor dintre ele, performate de studenți prin studiul în original al TLA în literaturile străine (franceză, engleză); validarea deplasării preponderenței axiologice a studenților de la valorile morale și sociale la valorile educației (generale și literar-artistice) datorită studiului în limba originalului al TLA în limbi străine.
Valoarea aplicativă a lucrării: stabilirea axiologiei literar-artistice a studenţilor, formată prin filiera limbilor străine; stabilirea nivelurilor de dezvoltare literar-artistică a studenților prin studiul în original al textelor literar-artistice din literaturile străine; oferirea cadrelor didactice universitare a unui model general de dezvoltare a axiologiei literare a studenților prin studiul în original al textelor literar-artistice din literaturile străine.
Implementarea rezultatelor științifice s-a făcut prin activitatea didactică a autoarei în cadrul UASM, comunicări la foruri științifice naționale și internaționale și publicații științifice.