|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 mai 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 iulie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 792 (072.2): 373.2 (043.2
|
Structura tezei: introducere, 3 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie (265 titluri), 18 anexe, 142 pagini de text de bază, 11 figuri, 20 tabele. Cuvinte-cheie: artă teatrală, criterii ale dezvoltării culturii teatrale, cultură teatrală, dezvoltare teatrală, educație teatrală, elemente ale culturii teatrale, elev teatral, metodologia educației teatrale.
Scopul: stabilirea reperelor teoretico-metodologice de formare la elevii din clasele primare a elementelor culturii teatrale.
Obiective generale: explorarea perspectivei istorice a formării la elevi a culturii teatrale; sintetizarea reperelor teoretice de formare elevilor din clasele primare a elementelor culturii teatrale pe linia ontologie – semiotică – psihologie – pedagogie; stabilirea fundamentelor metodologice de formare elevilor a elementelor de cultură teatrală; elaborarea şi validarea prin experiment a Modelului metodologic al formării elevilor din clasele primare a culturii teatrale; elaborarea concluziilor şi recomandărilor.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a cercetării constă în: • stabilirea și sistematizarea preceptelor ontologice, semiotice, ludic-teatrale și pedagogice în formarea elevilor mici a culturii teatrale: omul ca expresie a culturii, semnul vs. semnul teatral; raportul ludicul-teatralitatea-educația; • soluționarea problemei raportului obiectiv-subiectiv în educația teatrală a elevilor prin metodologizarea științifică a activității teatrale a copiilor.
Problema științifică importantă soluționată: corelarea epistemică, teoretică și metodologică a premiselor obiective ale educației dramatice a elevilor claselor primare – ludicul ca fenomen definitoriu artei dramatice și activității copiilor – cu premisele subiective de formare a culturii teatrale la copiii de această vârstă (percepțiacomprehensiunea operelor dramatice ca fenomene artistice sincretice).
Semnificația teoretică a cercetării este dată de: reperele teoretice pentru metodologia educației teatrale a elevilor de vârstă școlară mică; re-definirea noţiunii cultură teatrală a elevilor; definirea noțiunii element al culturii teatrale; stabilirea criteriilor de evaluare a nivelului de cultură teatrală a elevilor de vârstă școlară mică; elaborarea conceptului de model metodologic al formării la elevi a culturii teatrale.
Valoarea aplicativă a cercetării rezidă în: • identificarea factorilor de formare-dezvoltare și a celor frenatori în cultivarea unor atitudini teatrale pozitive elevilor de vârstă școlară mică; • stabilirea nivelurilor de dezvoltare teatrală a copiilor de vârstă școlară mică; • elaborarea unei metodologii originale de educație teatrală a copiilor de vârstă școlară mică (Modelul MFECT). Rezultatele cercetării au fost implementate prin activitatea didactică a autoarei în cadrul USARB, diseminare în cadrul seminarelor cu profesorii școlari, 16 publicații ştiinţifice și didacticmetodice.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: