|
StatutTeza a fost susţinută pe 20 noiembrie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 februarie 2021 Autoreferat![]() TezaCZU 323(478):327(043.3)
|
Susţinerea va avea loc la 20.11.2020, ora 14:30 în regim online (USM, mun. Chișinău, str. A. Mateevici, 60, bloc IV, aula 222)
Linkul la care poate fi urmărită susținerea publică a tezei:
https://us02web.zoom.us/j/87539694290?pwd=UTRnQ3Z4S3hmOFBoUkE3Rzc5SXk0Zz09#success
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 258 de titluri, 148 de pagini text de bază. Rezultatele sunt publicate în 11 lucrări științifice.
Domeniul de studiu: științe politice.
Scopul și obiectivele tezei: scopul propus este de a studia democratizarea sistemului politic moldovenesc, prin prisma corelaţiei cu modernizarea şi globalizarea, precum și influențele acestor factori asupra evoluţiei instituţionale şi relațional-politice a Republicii Moldova.
Obiective trasate: a realiza o analiză istoriografică complexă a cercetărilor științifice în domeniu atât ale autorilor din țară, cât și a celor de peste hotare, demers necesar pentru cunoașterea și înțelegerea constituirii şi evoluţiei fenomenelor de „democratizare”, „modernizare” şi „globalizare”; a examina abordările teoretico-metodologice ale corelaţiilor din cadrul trinomului „democratizare-modernizare-globalizare” prin prisma evoluţiei sistemului politic; a evalua impactul transformărilor democratice asupra modernizării sistemelor politice în unele state est-europene în contextul provocărilor globale; a examina specificul relaţiei democratizare-modernizare în sistemele politice ale unor state ex-sovietice; a cerceta geneza şi evoluţia sistemului politic moldovenesc; a reliefa relaţia de interconexiune dintre democratizare și modernizare ale sistemului politic din Republica Moldova; a determina impactul europenizării asupra sistemului politic moldovenesc; a stabili rolul actorilor globali în dezvoltarea democraţiei din Moldova.
Problema științifică importantă soluționată pentru teorie și practică în domeniul științelor politice se exprimă prin determinarea și analiza rolului pe care l-au avut actorii globali în procesul de democratizare şi modernizare al sistemului politic moldovenesc, fapt care a condus la reliefarea unui studiu complex pentru reprezentanţii comunităţii ştiinţifice, ai instituţiilor guvernamentale şi sectorului asociativ şi a permis prezentarea unor recomandări privind consolidarea şi funcţionarea democraţiei în Republica Moldova.
Noutatea științifică a rezultatelor obținute constă în încercarea autorului: 1) de a realiza o sinteză în ansamblu a celor mai importante idei, teorii, concepţii şi modele ale democratizării, modernizării şi globalizării din literatura de specialitate; 2) de a aborda pentru prima dată, într-o lucrare de acest gen, o analiză complexă a interacţiunii trinomului „democratizare-modernizare-globalizare” în contextul evoluţiei sistemului politic; 3) de a determina rolul şi impactul actorilor globali asupra consolidării instituţionale a Republicii Moldova; 4) de a reliefa detaliat evoluţia democratică a sistemului politic moldovenesc în perioada 1989-2019; 5) de a evalua impactul raportului democratizare-modernizare asupra proceselor eurointegraţioniste.
Semnificația teoretică a cercetărilor se manifestă prin obținerea unor rezultate referitoare la particularitățile metodologice de abordare a transformărilor democratice; determinarea unor elemente specifice ale proceselor de democratizare, modernizare şi globalizare; precizarea condițiilor de evoluţie şi funcţionare a sistemului politic moldovenesc.
Valoarea aplicativă a lucrării rezidă în posibilitatea utilizării materialului tezei în procesul didactic și pentru realizarea unor ulterioare cercetări în domeniu.
Implementarea rezultatelor științifice s-a produs prin 11 publicații și 8 comunicări la conferințe științifice naţionale şi internaționale, şi reprezintă rezultatul cercetărilor realizate de autor pe parcursul anilor de studii la doctorat. Teza de față constituie și un suport metodologic pentru cercetătorii care examinează domeniul științelor umaniste privind sistemul politic, economic și social atât pentru mediul preuniversitar, cât și cel universitar.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: