|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 octombrie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 martie 2022 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 342.7 (043.3)
|
Structura tezei. Lucrarea este împărțită sintetic în introducere, trei capitole, concluzii și recomandări, încheindu-se cu referințele bibliografice ce ilustrează un număr de 370 de izvoare. Ea se desfășoară pe un număr total de 160 de pagini cu texte de bază, iar rezultatele obținute se oglindesc în 12 articole și comunicări științifice. Domeniul de studiu. Drept Constituțional. Teza aprofundează cercetarea asigurării dreptului omului la un trai decent în regim democratic și prin caleidoscopul raporturilor juridice dintre omul de rând, pe de o parte iar, pe de altă parte, din perspectiva educației, legislației și a modului de exercitare a puterii executive a statelor, cu precădere pe teritoriile României și Republicii Moldova.
Scopul și obiectivele cercetării. Scopul cercetării are în vedere analiza aprofundată a asigurării dreptului omului la un trai decent și elucidarea particularităților legate de structura și conținutul acestui drept în vederea valorificării gradului de reglementare juridică și a transpunerii reglementării în viața omului de rând, mai exact în identificarea acelor cauze din sfera puterii publice care obnubilează finalitatea urmărită de acest drept, în vederea găsirii unor soluții, sperăm noi, apte să ranforseze statul de drept și democrația participativă și, totodată, să ofere alternative capabile să răspundă exigențelor traiului decent. În realizarea acestui scop vom avea în vedere următoarele obiective: stabilirea rolului educației în asigurarea dreptului omului la un trai decent, analizarea influențelor raporturilor dintre individ și stat/autorități publice și impactul economiei și modul de distribuire a resurselor.
Noutatea și originalitatea științifică. Lucrarea înțelege să-și esențializeze noutatea și originalitatea cercetării asigurării dreptului omului la un trai decent prin supunerea analizei acestui drept fundamental provocărilor antemenționate - venite din partea educației, legislației și a guvernărilor (inclusiv, economiei) -, precum și prin modalitățile inedite de depășire a dificultăților prin formula micșorării distanței față de putere (democrație participativă) care se reflectă în recomandările noastre de îmbunătățire a calității educației, de modificare a legislației și a modului de exercitare a puterii publice.
Problema științifică soluționată vizează elucidarea, în cadrul raportului dintre individ și stat, a dreptului omului la un trai decent, ca drept de sine stătător, dar mai ales ca drept complex care ia naștere prin interacțiunea cu alte drepturi fundamentale sau nefundamentale, lucru ce contribuie la eficientizarea reglementării și a garantării asigurării acestui drept în România și în Republica Moldova, astfel încât să răspundă nevoilor și aspirațiilor umane, în general, și a stării de prindoare, a liberei dezvoltări a omului și a siguranței individului uman, în special.
Importanța teoretică și valoarea aplicativă a lucrării. Recomandările și concluziile lucrării vin în întâmpinarea actualelor deficiențe de sistem (educative, legislative și executive) și, prin măsurile practice pe care le recomandăm, urmărim nu doar detensionarea relațiilor dintre stat și organismul social ci propunem reașezarea acestor relații într-un cadru normativ suplu și relaxat care să orienteze mersul societății pe făgașul unei civilizații cât mai autentice și orientate spre propriile interese fundamentate pe demnitate și pe libera dezvoltare a personalității umane. Ori, tocmai acest lucru presupune ocrotirea și garantarea sustenabilă a acelor valori de maximă importanță pentru societate care își au piatra de temelie în asigurarea dreptului omului la un trai decent.
Implementarea rezultatelor științifice. Recomandările și concluziile cercetării nu sunt lipsite de conținut practic. Dimpotrivă, pornind de la o analiză îndeaproape a realităților sociale și juridice, recomandările includ instrumentele și modalitățile concrete de îndeplinire a obiectivelor și finalității cercetării.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: