|
StatutTeza a fost susţinută pe 12 mai 2022 în CSSşi aprobată de CNAA pe 24 februarie 2023 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 316.772.4:373.3 (043.3)
|
Structura tezei. Teza conţine: introducere‚ trei capitole‚ concluzii generale și recomandări‚ bibliografie (177 titluri), 8 anexe, 35 tabele şi 20 figuri. Volumul tezei este de 236 pagini, din care 141 -text de bază. Rezultatele cercetării sunt publicate în 11 articole științifice.
Domeniul de cercetare: 511.01 – Psihologie generală.
Obiectul cercetării vizează particularităţile de comunicare, autocunoaștere și relaţionare interpersonală la copiii de vârstă școlară mică.
Scopul cercetării constă în identificarea particularităților de comunicare, autocunoaștere şi relaţionare interpersonală a copiilor de vârstă şcolară mică şi în elaborarea unui Program de intervenție psihologică în vederea eficientizării comunicării interpersonale. Obiectivele cercetării: analiza literaturii de specialitate privind problema comunicării, autocunoașterii și a relaţiilor interpersonale la copiii de vârstă școlară mică; stabilirea metodologiei de investigare a comunicării, autocunoașterii și a relaţiilor interpersonale la copiii de vârstă școlară mică; identificarea particularităţilor privind competențele de comunicare, nivelul de autocunoaștere și relațiile interpersonale la copiii de vârstă școlară mică; elaborarea, implementarea și evaluarea eficienței unui Program de intervenție psihologică în vederea eficientizării comunicării interpersonale la copiii de vârstă şcolară mică; formularea concluziilor și a recomandărilor pentru psihologi, educatori, părinţi și copii.
Noutatea și originalitatea științifică. Rezultatele cercetării completează cadrul teoretico-aplicativ al problematicii investigate prin diverse abordări: teoretice - prezentarea informaţiei noi privind particularităţile comunicării, autocunoașterii și a relațiilor interpersonale la copii de vârstă școlară mică; stabilirea profilului psihologic al copilului de vârstă școlară mică cu trăsături manifeste de comunicare eficientă; fundamentarea programului de intervenție psihologică orientat spre eficientizarea comunicării interpersonale la copiii de vârstă școlară mică; aplicative - selectarea şi argumentarea instrumentarului de cercetare; elaborarea și implementarea programului de intervenție psihologică; formularea recomandărilor pentru psihologi, educatori, părinţi și copii.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în identificarea particularităților de comunicare, autocunoaștere și relaționare la vârsta școlară mică, fapt ce a condiţionat elaborarea unui Program de intervenție psihologică, asigurând, astfel, eficientizarea comunicării interpersonale la copiii de vârstă școlară mică. Semnificația teoretică rezidă în: sistematizarea cunoştințelor ştiinţifice privind comunicarea, autocunoașterea și relațiile interpersonale ale copiilor de vârstă școlară mică; identificarea particularităţilor comunicării, autocunoașterii și a relațiilor interpersonale ale copiilor de vârstă școlară mică; fundamentarea Programului de intervenție psihologică orientat spre stimularea abilităților de comunicare, dezvoltare a nivelului de autocunoaștere, ameliorare a relațiilor interpersonale în vederea eficientizării comunicării interpersonale la copiii de vârstă școlară mică.
Valoarea aplicativă constă în: selectarea unui set de instrumente cu ajutorul cărora au fost identificate particularităţile comunicării, autocunoașterii şi ale relațiilor interpersonale la copiii de vârstă școlară mică; elaborarea profilului psihologic al copilului de vârstă școlară mică cu trăsături manifeste de comunicare interpersonală eficientă; validarea programului de intervenţie psihologică privind eficientizarea comunicării interpersonale la copiii de vârstă școlară mică; completarea bazelor de date cu metode psihologice, care pot fi utilizate de psihologi, psihologi școlari, profesori în activitatea de consiliere, în activități de dezvoltare personală și formare a competențelor de comunicare, de autocunoaștere și de ameliorare a relațiilor interpersonale; utilizarea rezultatelor cercetării în procesul de formare inițială și continuă a specialiștilor și în elaborarea cursurilor din diverse domenii ale psihologiei generale, psihologiei personalității, psihologiei vârstelor, psihologiei educaționale.
Implementarea rezultatelor științifice: rezultatele teoretice și practice ale cercetării au fost discutate și aprobate în cadrul Departamentului Psihologie al Universității de Stat din Moldova, în cadrul comisiilor metodice pedagogice, în activitatea de consultanță și consiliere psihologică a copiilor de vârstă școlară mică în gimnaziul ,,A.Mateevici” din satul Răuțel.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: