|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 noiembrie 2022 în CSSşi aprobată de CNAA pe 24 februarie 2023 Autoreferat![]() TezaCZU 343.9(043.3)
|
Structura tezei: introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 317 titluri, 7 anexe, 140 pagini text de bază, rezultatele obţinute sunt publicate în 8 lucrări ştiinţifice.
Scopul lucrării constă în cercetarea criminologică complexă a criminalităţii latente în vederea elaborării unor recomandări argumentate ştiinţific, orientate spre perfecţionarea reglementărilor juridice şi eficientizarea practicii de prevenire a fenomenului investigat.
Obiectivele cercetării: analiza materialelor ştiinţifice referitoare la tema tezei; elucidarea dimensiunilor criminologice ale criminalităţii latente; identificarea măsurilor de prevenire a criminalităţii latente.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică derivă din abordarea complexă a fenomenului investigat la nivel de teză d doctorat. Pe acest suport, au fost formulate concluzii şi recomandări teoretice în vederea îmbunătăţirii măsurilor de prevenire a criminalităţii latente.
Rezultatele obţinute care contribuie la soluţionarea unei probleme ştiinţifice importante rezidă în elaborarea cadrului conceptual privind particularităţile criminologice ale criminalităţii latente la etapa actuală, precum şi fundamentarea unor concluzii şi propuneri care permit de a realiza o abordare complexă în procesul perfecţionării practicii de prevenire a tipului respectiv de criminalitate.
Semnificaţia teoretică: informaţiile conţinute în teză lărgesc cunoştinţele în domeniul investigat şi pot fi utilizate pentru studierea în continuare a fenomenului criminalităţii latente. Concomitent, importanţa teoretică a lucrării constă în faptul că ideile, concluziile şi recomandările evidenţiate completează fundamentele teoretice ale prevenirii acestui gen de criminalitate.
Valoarea aplicativă constă în faptul că ideile ştiinţifice şi concluziile cuprinse în conţinutul tezei pot fi utilizate în procesul de studii din cadrul instituţiilor de învăţământ cu profil juridic şi, în plan doctrinar-teoretic, ca material iniţial pentru o abordare mai profundă a criminalităţii latente.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: analizele, concluziile şi recomandările formulate îşi găsesc aplicabilitatea în realizarea unor noi studii ştiinţifice, în procesul de elaborare a normelor juridice, în programele de studii ale instituţiilor de învăţământ, dar şi în activitatea organelor abilitate cu competenţe de prevenire şi combatere a criminalităţii.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: