|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 iunie 2012 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 iulie 2012 Autoreferat![]() TezaCZU 378.678(043.3)
|
Teză de doctor în studiul artelor, Chişinău, 2012. Lucrarea cuprinde: introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, note, bibliografia din 262 titluri (în limbile română, engleză, franceză spaniolă, italiană şi rusă), 5 anexe, 158 pagini de text de bază (până la bibliografie), inclusiv 130 exemple muzicale (115 în textul de bază) şi 18 scheme. Rezultatele obţinute sunt reflectate în 9 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: Istoria şi teoria artei de interpretare muzicală la violă; Istoria şi teoria genurilor şi stilurilor muzicale. Scopul şi obiectivele tezei: elucidarea rolului concertelor pentru violă în procesul de formare profesională a specialistului de interpretare instrumentală la violă; reconstituirea panoramei complexe a situaţiei în domeniul de studiere a concertului pentru violă şi orchestră; identificarea spectrului complex de probleme stilistice, tehnice şi artistice ce apar în procesul studierii concertelor pentru violă şi orchestră; elaborarea unor indicaţii metodice ce ar ajuta tinerii interpreţi în procesul de studiere şi interpretare a lucrărilor concertante pentru violă şi orchestră.
Noutatea ştiinţifică a tezei se datorează mai multor fapte: unele din concertele analizate pentru prima dată devin obiecte ale unei investigaţii ştiinţifice; pentru prima dată în muzicologia autohtonă este prezentată o panoramă generalizatoare a concertelor pentru violă şi orchestră prin prisma unei viziuni istorico-interpretative multiaspectuale; în investigaţie este utilizată o metodă de cercetare complexă ce îmbină examinarea muzicologică tradiţională cu analiza stilistico-interpretativă a concertelor. Problema ştiinţifică soluţionată constă în diminuarea discrepanţei între cererea socială majoră pentru lucrările concertante, dimensiunile prezenţei acestora în repertoriul concertistic şi didactic pe de o parte şi reflectarea insuficientă a acestora în ştiinţa despre muzică pe de altă parte, dar şi în reevaluarea rolului concertului pentru violă şi orchestră în procesul de devenire a muzicianului interpret.
Semnificaţia teoretică. Prin sinteza unor valoroase cercetări, observaţii şi concluzii prezenta teză contribuie la îmbogăţirea şi diversificarea cunoştinţelor ştiinţifice în domeniul valorificării teoretice a evoluţiei concertului pentru violă şi orchestră în creaţia componistică şi în arta interpretativă. Constatările teoretice şi concluziile formulate pot constitui un punct de reper pentru investigaţiile ştiinţifice ulterioare.
Valoarea aplicativă a lucrării. Materialele acumulate în teză pot fi utilizate atât în procesul de cercetare ştiinţifică, instructiv-didactic cât şi în activitatea interpretativă. Lucrarea poate constitui o bază documentară şi suport pentru investigaţiile ulterioare în domeniul istoriei şi teoriei muzicii, precum şi artei interpretative la violă. Cercetarea poate servi drept sursă metodică complementară la studierea genului de concert în clasa de violă; în calitate de material didactic în cadrul instituţiilor speciale de învăţământ artistic; în practica de interpretare artistică şi în activitatea profesorilor de violă.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: