|
StatutTeza a fost susţinută pe 23 aprilie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 mai 2015 Autoreferat![]() |
Domeniul de studii: dreptul muncii, interferenţa dreptului public cu dreptul privat, dreptul privat al muncii, dreptul colectiv al muncii.
Structura tezei: teza a fost perfectată în anul 2013, avînd următoarea structură: introducere, ca iniţiere în studiu, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, 284 pagini de text de bază, bibliografie din 474 titluri, 16 anexe, adnotare, lista abrevierilor. Rezultatele obţinute sunt reflectate în 26 lucrări ştiinţifice.
Cuvinte-cheie: parteneriatul social în sfera muncii, dialog social, bipartism, tripartism, negociere colectivă, contract colectiv, convenţie colectivă, partenerii sociali, sindicate, patronate.
Scopul şi obiectivele tezei. Scopul tezei constă în abordarea complexă a instituţiei parteneriatului social în sfera muncii prin prisma instrumentelor internaţionale în domeniu, a legislaţiei naţionale, dar şi a opiniilor doctrinare. De asemenea, s-a propus, ca obiectiv, completarea literaturii juridice de specialitate cu un studiu monografic asupra problematicii menţionate mai sus, precum şi înaintarea unor propuneri de modernizare a legislaţiei naţionale în domeniu, compatibilizînd-o cu cea internaţională. Obiectul de cercetare a tezei este axat pe analiza ştiinţifică a conceptului general al parteneriatului social, precum şi pe relevarea semnificaţiei acestuia în materia raporturilor colective de muncă.
Noutatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute constă în formularea concluziilor de ordin teoretic şi practic şi înaintarea propunerilor de lege ferenda în scopul îmbunătăţirii legislaţiei în domeniu. În acelaşi timp, prezenta teză constituie un studiu monografic în ale cărui pagini, pentru prima dată în doctrina naţională, a fost efectuată o cercetare exhaustivă şi complexă a instituţiei juridice a parteneriatului social în sfera muncii. La elucidarea conceptului de parteneriat social au fost utilizate lucrările renumiţilor savanţi din domeniul antropologiei, filosofiei şi sociologiei juridice, cum sunt: Emile Durkheim, Eugen Ehrlich, Hans Kelsen, Alain Supiot, fapt ce a contribuit la realizarea unei abordări pluridimensionale a semnificaţiei parteneriatului social în sfera social-economică. De asemenea, a fost supus unei analize complexe şi exhaustive statutul juridic al partenerilor sociali implicaţi în realizarea parteneriatului social.
Rezultatele principial noi pentru ştiinţă şi practică obţinute, care au determinat soluţionarea unei probleme ştiinţifice, aplicative, de importanţă majoră. Problema ştiinţifică soluţionată rezidă în fundamentarea, din punct de vedere ştiinţific şi metodologic, a mecanismului legal de organizare şi realizare a parteneriatului social în sfera muncii din Republica Moldova, fapt care a condus la elaborarea unor instrumente practice de lucru (ghiduri metodice) pentru partenerii sociali, ce vizează formele de realizare a parteneriatului social şi, în acelaşi timp, a determinat clarificarea pentru teoreticienii şi practicienii din domeniul dreptului muncii, a cadrului de manifestare şi a finalităţii parteneriatului social în vederea valorizării acestuia, ca cea mai importantă modalitate de realizare a democraţiei economico-sociale. Prezenta teză are o semnificaţie bidimensională. Astfel, semnificaţia epistemologică a lucrării rezidă în abordarea conceptului de dialog social prin prisma teoriei corporatiste a lui Emile Durkheim, a teoriei dreptului „viu” elaborate de sociologul Eugen Ehrlich şi, nu în ultimul rînd, prin prisma teoriei lui Hans Kelsen cu privire la piramida nivelurilor juridice. Semnificaţia praxiologică a tezei rezultă din abordarea aspectelor practice vizînd rolul şi formele de realizare ale parteneriatului social în sfera raporturilor juridice de muncă.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a tezei este determinată de importanţa social-juridică a parteneriatului social în sfera muncii pentru domeniul politicilor social-economice ale statului. Studiul realizat cuprinde o cercetare comparativă a cadrului normativ în domeniul negocierilor colective, actelor de parteneriat social şi al conflictelor colective de muncă, existent în mai multe ţări. În concluzie, considerăm că teza poate servi ca baza de pornire în cercetare şi pentru alţi specialişti din domeniul dreptului muncii sau din alte domenii.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: