|
StatutTeza a fost susţinută pe 20 iunie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 octombrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU
|
Structura lucrării. Teza cuprinde: Introducere, 3 capitole, concluzii generale şi reco-mandări, bibliografia din 238 titluri, 154 pagini text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 8 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu. Lucrarea face parte din domeniul Dreptului penal, Partea Specială.
Scopul lucrării rezidă în soluţionarea problemelor privind instituirea, diferenţierea şi tra-gerea la răspundere penală pentru provocarea ilegală a avortului, precum şi în formularea, la nivel de exegeză doctrinară, a unor recomandări în vederea eficientizării cadrului incriminator în materie şi aplicării corecte şi uniforme de către instanţele de judecată a normei de incriminare prevăzute la art.159 CP RM.
Obiectivele lucrării: verificarea oportunităţii incriminării faptei de întrerupere ilegală a cursului sarcinii; argumentarea plenară şi precisă a momentului de consumare a infracţiunii pre-văzute la art.159 CP RM; determinarea gradului de compatibilizare dintre art.159 CP RM şi nor-mele extrapenale de referinţă; conturarea carenţelor tehnico-legislative de care suferă norma de incriminare prevăzută la art.159 CP RM; elaborarea unui model incriminator al art.159 CP RM, orientat spre înlăturarea deficienţelor tehnico-juridice ce vizează norma investigată etc.
Noutatea ştiinţifică şi originalitatea rezultatelor obţinute rezidă într-o încercare, în pre-mieră absolută la nivel naţional, de a realiza o analiză de calibru a temeiului real al răspunderii penale pentru provocarea ilegală a avortului. Problema ştiinţifică de importanţă majoră soluţio-nată constă în fundamentarea ştiinţifică a momentului de consumare a infracţiunii de provocare ilegală a avortului în varianta-tip, având ca efect tranşarea polemicii doctrinare acerbe privind modalitatea componenţei de infracţiune prevăzute la alin.(1) art.159 CP RM, ceea ce va permite aplicarea unitară a răspunderii penale pentru respectiva infracţiune.
Importanţa teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării. Teza de doctorat reprezintă un algoritm conceptual care descrie la nivel teoretic: principiile aplicării normei de incriminare pre-văzute la art.159 CP RM în procesul de calificare; modalităţile de ajustare a cadrului incrimina-tor etc. Rezultatele reflectate în lucrare pot fi utilizate în activitatea ştiinţifică, instructiv-formativă, în activitatea practică a organelor de drept, dar mai cu seamă în procesul de legiferare.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice îşi găseşte oglindire în procesul de instruire a stu-denţilor, masteranzilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior cu profil juridic din Republica Moldova, precum şi în activitatea practică a organelor de drept.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: