|
StatutTeza a fost susţinută pe 7 septembrie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 339.9+001.8
|
Teza este compusă din introducere, trei capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 181 de titluri, 7 anexe, 137 pagini de text de bază, inclusiv 18 figuri și 12 tabele. Rezultatele obținute sunt publicate în 9 lucrări științifice.
Domeniul de studiu: 521.02 Economie mondială; Relații economice internaționale.
Scopul lucrării: constă în analiza situației actuale a capitalului științific din Republica Moldova și elaborarea, pornind de la aceasta, a mecanismelor de consolidare a poziției potențialului uman din sfera științei și inovării întru asigurarea dezvoltării socioeconomice și competitivității interтaționale a țării.
Obiectivele lucrării: elucidarea aspectelor ce țin de formarea capitalului științific, în calitate de componentă calitativă a potențialului de muncă al țării; conturarea unei punți de legătură între cercetare și necesitățile celor care produc rezultate științifice, prin efectuarea unei analize a caracteristicilor socioeconomice ale cercetătorilor științifici; analiza competitivității economice a Republicii Moldova prin prisma comparării capacității de inovare a acesteia cu alte țări europene; identificarea politicilor de motivare a cercetătorilor științifici autohtoni; cercetarea impactului politicilor promovate de către stat asupra stopării exodului și menținerii capitalului științific.
Noutatea științifică a lucrării rezidă în: demonstrarea în ce măsură diversitatea bunurilor inovative influiențează productivitatea totală a factorilor; modelarea trendului de creștere a volumului de comercializare a produselor inovaționale și aprecierea importantei acestui grup de produse pentru economia națională; analiza caracteristicilor socioeconomice și a tendințelor moderne de asigurare a continuității capitalului științific și aportul acestuia la competitivitatea economică a țării; elaborarea unui program de motivare nonfinanciară pentru personalul din sfera științei și inovării.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată: constă în identificarea și consolidarea din punct de vedere științific a aportului capitalului științific la dezvoltarea socioeconomică a țării, ceea ce a confirmat oportunitatea promovării în crearea și comercializarea produselor inovaționale, pentru a asigura creșterea competitivității țării.
Importanţa teoretică: rezidă în examinarea relației care există între progresul tehnico-științific, calitatea resurselor umane din domeniu, activitatea acestora, procesul de „reproducere” a potențialului științific uman, necesar asigurării continuității în domeniul cercetare-dezvoltareinovare, în scopul asigurării competitivității internaționale a țării.
Valoarea aplicativă a lucrării: este analizat raportul dintre mobilitatea forței de muncă calificate, finanțarea științei și nivelul de salarizare al cercetătorilor științifici, căile de utilizare eficientă a capitalului științific în condițiile de accentuare a caracterului intensiv al dezvoltării economiilor europene și competitivității economice internaționale a Republicii Moldova. De asemenea, a fost elaborat un plan-model de motivare nonfinanciară a personalului și prezentat un model de calcul al impactului cercetării-dezvoltării-inovării asupra creșterii economice.
Implementarea rezultatelor: rezultatele cercetărilor efectuate au fost prezentate şi discutate în cadrul mai multor manifestări ştiinţifice fiind utilizate ca materiale de suport pentru proiect științific; planul de motivare nonfinanciară a fost implementat în cadrul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.