|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 septembrie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 343.98:004(043.3)
|
Specialitatea: 554.04 – Criminalistică, expertiză judiciară, investigații operative.
Structura tezei: 140 pagini text de bază, adnotare în limbile română, engleză și rusă, lista abrevierilor, introducere, trei capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografia din 360 titluri, 25 anexe, declarația privind asumarea răspunderii, CV-ul. Rezultatele obținute sunt publicate în 12 lucrări științifice.
Domeniul de studiu derivă din cele mai importante și mai noi aspecte ale cercetării infracțiunilor din domeniul informaticii, coroborând perspectiva doctrinar-normativă cu cea practico-aplicativă.
Scopul și obiectivele lucrării: Scopul tezei rezidă în elaborarea metodicii de cercetare a infracțiunilor din domeniul informaticii în vederea descoperirii, cercetării eficiente, prevenirii și combaterii acestor infracțiuni. Dintre obiectivele lucrării menționăm: analiza studiilor din literatura de specialitate referitoare la metodica de cercetare a infracțiunilor din domeniul informaticii; prezentarea modelului criminalistic al acestei categorii de infracțiuni; descrierea situațiilor tipice și a versiunilor criminalistice; expunerea particularităților tactice de efectuare a unor acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații în domeniul dat.
Noutatea și originalitatea științifică a rezultatelor obținute derivă din faptul că studiul nostru reprezintă o primă încercare de cercetare științifică multiaspectuală a infracțiunilor informatice la nivel național. Este o abordare complexă, însoțită de analiza și evaluarea viziunilor doctrinare în materie, constituind astfel un veritabil suport științifico-practic în soluționarea multor probleme în procesul de investigare a infracțiunilor informatice.
Problema științifică importantă soluționată rezidă în elaborarea metodicii de cercetare criminalistică a infracțiunilor din domeniul informaticii, ceea ce a contribuit la identificarea procedeelor tactice, metodice și tehnice adecvate, în vederea aplicării lor la investigarea acestor infracțiuni.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a lucrării. Valențele teoretice ale lucrării sunt relevate de caracterul interdisciplinar al cercetării, or criminalitatea informatică are loc în spațiul virtual, ceea ce revendică abordarea ei nu doar din punct de vedere juridic, dar și informatic. Metodele aplicate și constatările efectuate în urma cercetării pot servi drept ghid pentru studenții, practicienii și alți specialiști din domeniul dreptului.
Implementarea rezultatelor științifice vizează, în primul rând, activitatea practică în sfera respectivă, iar concluziile studiului pot fi aplicate unor noi cercetări teoretice în domeniu.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: