|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 aprilie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 mai 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 159. 922.5:378 (043.3)
|
Structura tezei: Teza constă din introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 249 de titluri, 5 anexe, glosar şi este perfectată pe 153 pagini, inclusiv 64 figuri şi 21 tabele. Rezultatele cercetării sunt publicate în 24 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: Psihologie, dezvoltarea personalităţii studenţilor.
Scopul lucrării constă în studierea şi determinarea particularităţilor psihocomportamentului empatic la studenţii psihologi şi dezvoltarea lui în procesul formării profesionale.
Obiectivele cercetării: identificarea particularităţilor psihocomportamentului empatic la studenţii psihologi; determinarea nivelului de empatie al studenţilor psihologi în funcţie de anul de studiu; elucidarea dinamicii existente între empatie şi factorii de personalitate la studenţii psihologi; determinarea relaţiei dintre inteligenţa emoţională, stimă de sine, stil de comunicare, stiluri parentale de educaţie, indice de statut preferenţial şi corelatele specifice empatiei ale studenţilor psihologi; elaborarea şi validarea experimentală a programului formativ de dezvoltare a psihocomportamentului empatic la studenţii psihologi; formularea unor recomandări de dezvoltare a empatiei la studenţii psihologi, pentru profesori, studenţi, doctoranzi, psihologi.
Problemă ştiinţifică importantă soluţionată rezidă în determinarea nivelului dezvoltării psihocomportamentului empatic la studenţii psihologi, în elaborarea, fundamentarea şi implementarea unui program de dezvoltare a empatiei la aceştia, fapt care a condus la ridicarea nivelului abilităţilor empatice, în vederea pregătirii lor profesionale ca psihologi.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Pentru prima dată la nivel naţional a fost realizat un studiu teoretico-empiric privind caracteristicile psihocomportamentului empatic la studenţii psihologi în anii de studii. Drept urmare, au fost stabiliţi indicatorii şi particularităţile comportamentului empatic la studenţii psihologi; s-a precizat structura empatiei; s-a constatat că nu există diferenţe semnificative ale nivelului empatiei în funcţie de anul de studiu; s-au evidenţiat factorii determinanţi ai empatiei: inteligenţă emoţională şi socială, stiluri parentale de educaţie ş.a., precum şi rolul empatiei în dezvoltarea unor faţete ale personalităţii (stimă de sine, stil de comunicare); a fost realizat un program de intervenţie psihologică formativă a comportamentului empatic şi s-a evidenţiat rolul pozitiv al implementării lui.
Semnificaţia teoretică. Semnificaţia teoretică a lucrării îşi are expresia în cercetarea, examinarea şi evidenţierea particularităţilor psihocomportamentului empatic la studenţii psihologi, a factorilor determinanţi ai acestuia.
Valoarea aplicativă a lucrării. Valoarea praxiologică a tezei constă în posibilitatea aplicării programului complex de antrenare a capacităţii empatice şi a rezultatelor cercetării în lucrul psihologilor, profesorilor, putând constitui baza unui ghid metodologic pentru aceştia.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele obţinute sunt implementate în
pregătirea profesională a studenţilor psihologi de la Universitatea Hyperion din Bucureşti prin
includerea lor în predarea cursurilor teoretice Introducere în psihologia socială, Consiliere
psihologică ş.a., cât şi prin desfăşurarea trainingurilor practice cu aceştia, aplicând programul
complex de antrenare a capacităţii empatice, elaborat şi validat de către noi. Aceste rezultate sunt
aplicate, de asemenea, în lucrul psihologilor, cât şi a recalificării lor.
În examinare [4] :
Arhiva tezelor: