|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 decembrie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 martie 2022 Autoreferat![]() TezaCZU 004.728.5:519.85(043.3)
|
Ședința online a susținerii tezei poate fi urmărită la adresa: https://meet.google.com/tss-cjaj-ani
Structura tezei: Teza conține: introducere, trei capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 173 de titluri, 118 pagini text de bază, 10 figuri, 20 tabele. Rezultatele obținute sunt publicate în 19 lucrări științifice.
Scopul lucrării: constă în soluționarea unui șir de probleme neliniare de transport de dimensiuni mari cu funcții concave de cost.
Obiectivele cercetării: cercetarea problemelor de transport și a metodelor de soluționare a lor; elaborarea algoritmilor aproximativi pentru soluționarea problemelor neliniare de transport; elaborarea algoritmilor genetici pentru soluționarea în timp rezonabil a problemelor de transport de dimensiuni mari descrise de rețele cu una sau mai multe surse și una sau mai multe destinații cu funcții concave de cost; elaborarea algoritmilor genetici pentru soluționarea în timp rezonabil a problemelor de transport de dimensiuni mari descrise de rețele cu mai mulți indici și cu funcții concave de cost; testarea și estimarea timpului de execuție a algoritmilor propuși.
Noutatea și originalitatea științifică: constă în obținerea rezultatelor noi de ordin teoreticoaplicativ care completează cele cunoscute deja în literatura de specialitate în domeniul problemelor neliniare de transport. Sunt soluționate problemele neliniare de transport cu doi, patru și cinci indici aplicând reduceri consecutive a problemelor neliniare de transport la probleme liniare; este codificată problema neliniară de transport cu o sursă și o destitinație, problema neliniară de transport cu o sursă și câteva destinații, problema neliniară de transport cu câteva surse și câteva destinații, problema neliniară de transport cu 4 indici și cea cu 5 indici pentru a putea fi aplicați algoritmi genetici astfel încât la decodificare să fie obținute soluții admisibile; sunt descriși operatorii de încrucișare și mutație a algoritmilor genetici astfel încât la decodificare se obțin soluții admisibile; este demonstrat practic faptul că fiecare din algoritmii propuși generează o soluție admisibilă locală în timp rezonabil.
Rezultatul/rezultatele obținute care contribuie la soluționarea unei probleme științifice importante: consistă în identificarea metodelor de codificare a problemelor neliniare de transport fapt care a condus la crearea unor algoritmi genetici și a unor algoritmi bazați pe reducerea la probleme liniare pentru implementrea ulterioară în soluționarea problemelor aplicative.
Semnificația teoretică: este determinată de rezultatele obținute - elaborarea algoritmilor descriși de iterații polinomiale pentru soluționarea unor probleme neliniare de transport. Este demonstrat că algoritmii converg întotdeauna către o soluție optimă locală în timp rezonabil.
Valoarea aplicativă: constă în posibilitatea utilizării algoritmilor propuși pentru rezolvarea problemelor de transport reale și în adaptarea lor pentru o mulțime mai largă de probleme neliniare de transport.
Implementarea rezultatelor științifice: rezultatele obținute pot servi drept suport pentru
cursuri opționale pentru studenții și masteranzi ce țin de soluționarea problemelor de optimizare
neliniară. Algoritmii propuși permit soluționarea problemelor de aprovizionare a magazinelor cu
produse, a întreprinderilor cu materii prime, a organizațiilor de construcție cu materiale de
construcție etc.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: