|
StatutTeza a fost susţinută pe 7 noiembrie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 16 februarie 2017 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 316.356. 2+316.77(569).(043.3)
|
Structura tezei:Teza se constituie din întroducere, trei capitole, concluzii generale, recomandări, bibliografie – 232 surse, anexe - 13. Volumul de bază a tezei este de 122 pagini. Lucrarea conține 15 figuri şi 14 tabele. Rezultatele obținute sunt publicate în 8 lucrări.
Domeniul de cercetare: Psihologia Socială
Scopul lucrării este de a determina deteriorările comunicării în familiile care trăesc timp îndelungat în zonele supuse atacurilor de rachete și a elabora și aproba un training pentru corecția psihologică a deteriorărilor stabilite.
Obiectivele investigației: Analiza informației existente în literatura științifică referitor la bazele teoretice, principiile de abordare şi modelele de cercetare a deteriorărilor comunicării în familie şi corecția ei; elaborarea modelului de cercetare a deteriorărilor comunicării în categoria de familii studiate și determinarea particularităților acestora în cadrul experimentului de constatare; elaborarea trainingului social-psihologic pentru corecția comunicării și aplicarea lui; generalizarea datelor obținute, elaborarea concluziilor şi recomandărilor.
Noutatea şi originalitatea științifică. Pentru prima dată au fost studiate deteriorărilor comunicării în familiile din raioanele supuse timp îndelungat atacurilor aeriene; caracteristicile relațiilor interpersonale şi a interacţiilor între membrii familiilor: au fost cercetate în condiții reale şi au fost constatate, clasificate şi prezentate felurile de deteriorare stabile în timp ale comunicării şi cauzele care le provoacă; este elaborat modelul trifactorial al deteriorării comunicării, sunt obținute date ce confirmă gradul înalt de deteriorare a comunicării în familiile din zonele supuse atacurilor cu rachete în comparație cu familiile ce nu suferă de astfel de atacuri. A fost elaborat și validat trainingul social-psihologic special pentru optimizarea comunicării în familiile studiate.
Problema științifică importantă soluționată. A fost stabilit gradul înalt al deteriorării comunicării în familiile supuse timp îndelungat atacurilor aeriene și elaborat modelul trifactorial pentru analiza acestora, cea ce a permis crearea unei tehnologii psihosociale speciale, aplicarea căreia conduce spre îmbunătățirea comunicării în cazurile vizate.
Semnificația teoretică a lucrării rezidă în dezvoltarea reprezentărilor despre deteriorarea comunicării în familie, în special, cele supuse timp îndelungat atacurilor aeriene - este propus modelul trifactorial pentru analiza problemelor de comunicare intrafamilială. Concluziile elaborate şi tezele principale ale cercetării realizate au importanță deosebită pentru specialiștii din domeniul psihologiei sociale.
Valoarea aplicativă a lucrării constă în determinarea cauzelor şi a caracterului dificultăților de comunicare în familiile care se află sub influența de lungă durată a atacurilor de rachete şi elaborarea unui training social psihologic pentru aceste familii, care permite acordarea unui ajutor psihologic de eficacitate înaltă.
Implementarea rezultatelor științifice: Rezultatele cercetării stau la baza activității
centrului NATAL (Centru Israelitean de ajutor psihologic jertfelor conflictului arabo-israelitean)
în cadrul proiectului „Ajutor urgent familiilor care au fost supuse atacurilor de rachete” pentru
corecţia cu succes a dificultăților de comunicare în familiile în cauză
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: