|
StatutTeza a fost susţinută pe 26 ianuarie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 martie 2017 Autoreferat![]() TezaCZU 342.951:654(043.3)
|
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 443 titluri; 158 de pagini text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 11 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: drept administrativ.
Scopul lucrării: identificarea instrumentelor de reglementare juridico-administrativă în sectorul comunicaţiilor electronice prin cercetarea conceptelor doctrinare, a legislaţiei naţionale, a legislaţiei UE şi a modalităţilor de eficientizare a acestora în contextul cursului strategic al RM spre integrarea europeană.
Obiectivele lucrării: identificarea gradului de cercetare a reglementării comunicaţiilor electronice în literatura de specialitate internaţională şi naţională; analiza evolutivă a conceptelor doctrinare ce ţin de reglementarea de stat a economiei în vederea identificării principalelor tendinţe de dezvoltare pentru sectorul comunicaţiilor electronice; efectuarea unei analize multiaspectuale a legislaţiei în domeniul comunicaţiilor electronice din RM, a politicilor de dezvoltare a domeniului şi a statutului juridic al autorităţii de reglementare în condiţiile reformării administraţiei publice şi integrării europene; determinarea şi analiza particularităţilor procesului decizional din domeniu şi evidenţierea căilor de modernizare; formularea și fundamentarea propunerile și recomandărilor orientate spre perfecționarea cadrului legal.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: reprezintă una din primele lucrări autohtone în domeniul dreptului, axată pe problematica rolului administraţiei publice (autorităţii de reglementare) în organizarea şi gestionarea sectorului de comunicaţii electronice şi pe cercetarea actelor administrative emise de autoritatea de reglementare, contribuind la îmbogăţirea doctrinei, la perfecţionarea legislaţiei în vigoare și la ajustarea ei la standardele Uniunii Europene.
Problema științifică importantă soluționată: constă în identificarea instrumentelor juridico-administrative de reglementare în comunicaţii electronice, rolului şi valorii acestora, cu elucidarea principalelor deficienţe ce le afectează şi identificarea căilor de soluţionare.
Semnificaţia teoretică: concluziile şi opiniile obţinute în rezultatul studiului realizat, aduc un aport în cunoaşterea mai profundă a instrumentelor de reglementare juridico-administrativă în sectorul comunicaţiilor electronice, printr-o analiză detaliată a legislaţiei în vigoare şi a doctrinei în domeniu, ce sunt benefice dezvoltării continue a ştiinţei dreptului administrativ.
Valoarea aplicativă a lucrării: cercetarea are atât un caracter ştiinţifico-didactic, cât și unul aplicativ; rezultatele obţinute pot servi drept repere orientative în cercetarea ulterioară a problemei abordate şi vor contribui prin efortul autorităţilor statale de a ralia legislaţia RM la standardele europene.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: se regăseşte în cadrul proceselor de iniţiere, pregătire şi dezvoltare a proiectelor de acte normative şi documentelor de politici în cadrul MTIC, precum şi în cadrul proceselor de luare a deciziilor în cadrul ANRCETI.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: