|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 mai 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 mai 2017 Autoreferat![]() TezaCZU 338.2.012(478)(043.2)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie din 188 de titluri, 124 de pagini de text de bază, 12 figuri, 32 de tabele, 25 de anexe. Rezultatele obţinute sunt publicate în 21 de lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu al tezei: aspectele teoretice şi practice ale funcţiei de evaluare în managementul public, aplicate în analiza impactului de reglementare a activităţii antreprenoriale.
Scopul tezei constă în analiza gradului de intervenţie a statului în economie şi elaborarea unui sistem complex şi flexibil al indicatorilor de evaluare a impactului de reglementare a activităţii antreprenoriale.
Obiectivele cercetării sunt: (1) cercetarea concepţiilor teoretice ale evaluării şi determinarea rolului acestora în exercitarea funcţiei de reglementare în managementul public; (2) analiza cadrului instituţional şi legislativ de evaluare a politicilor publice şi a reglementărilor în Republica Moldova; (3) determinarea oportunităţii metodelor şi tehnicilor de evaluare a impactului de reglementare a activităţii antreprenoriale; (4) analiza documentelor AIR elaborate în Republica Moldova şi evaluarea eficienţei Reformei Regulatorii pentru economia ţării; (5) elaborarea sistemului de indicatori de evaluare a impactului de reglementare a activităţii antreprenoriale în Republica Moldova.
Problema ştiinţifică soluţionată: fundamentarea teoretico-metodologică şi practică a procesului, metodelor şi instrumentelor de evaluare a impactului de reglementare, fapt ce oferă decidenţilor publici un cadru integrat în domeniul evaluării impactului de reglementare a activităţii antreprenoriale în vederea executării eficiente a funcţiei de reglementare.
Noutatea şi originalitatea tezei: caracterizarea istorico-dialectică a concepţiilor teoretice ale funcţiei de evaluare şi determinarea rolului AIR în sistemul evaluării politicilor publice şi a reglementărilor; utilizarea metodei managementului bazat pe rezultate în procesul de evaluare a impactului politicilor publice şi a reglementărilor de stat; definirea rezultatelor reglementării activităţii antreprenoriale; selectarea şi sistematizarea indicatorilor impactului de reglementare, fondată pe conceptele managementul orientat spre rezultate; perfecţionarea metodologiei de evaluare a impactului de reglementare prin eficientizarea şi detalierea acesteia; abordarea funcţiei de evaluare ca oportunitate a procesului de învăţare organizaţională.
Importanţa teoretică: sintetizarea conceptelor metodologice de evaluare a reglementării de stat a activităţii antreprenoriale; determinarea metodelor oportune şi a indicatorilor de evaluare a impactului de reglementare a activităţii antreprenoriale; stabilirea relaţiei între funcţia de evaluare şi învăţarea organizaţională.
Valoarea aplicativă: selectarea şi clasificarea indicatorilor de evaluare a impactului de reglementare a activităţii antreprenoriale, care pot fi utilizaţi de funcţionarii publici la determinarea impactului intervenţiilor statului în activitatea antreprenorială. Rezultatele cercetării pot servi drept repere în cercetarea ulterioară a problemei abordate.
Rezultatele studiului au fost implementate:
- în cadrul Programului „Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător (BRITE)”, finanţat de USAID, realizat în anul 2014;
- în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale”, finanţat de GIZ (componenta de instruire), perioada 2012-2016;
- în perioada de predarea cursurilor de dezvoltare profesională a funcţionarilor publici şi studiilor de master în cadrul Academiei de Administrare Publică, anii 2008-2016.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: