|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 septembrie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 159.92:614.25 (043.2)
|
Structura tezei: Lucrarea este constituită din introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, 232 de surse bibliografice, 15 anexe, 234 pagini text de bază, 41 figuri şi 27 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 30 de lucrări ştiinţifice. Cuvinte-cheie: profesie, profesionalizm, activitate medicală, gândire profesională, gândire profesională a medicului, factori ai gândirii medicului, necesitatea dezvoltării gândirii medicale, concepţia gândirii profesionale medicale, modelul formării gândirii medicale.
Domeniul de studiu: Psihologia formării profesionale a adultului.
Scopul cercetării: Determinarea fundamentelor psihologice ale formării gândirii profesionale medicale prin elaborarea modelului psihologic al formării ei. Obiectivele cercetării: elaborarea unei sinteze referitor la cercetările anterioare ale gândirii medicilor, analiza psihologică a activităţii medicale în raport cu gândirea; elaborarea concepţiei gândirii profesionale medicale, a modelului psihosociocognitiv de formare a ei; verificarea experimentală a validităţii concepţiei şi modelului de formare a gândirii profesionale.
Noutatea și originalitatea științifică a rezultatelor obținute. Au fost elucidate fundamentele psihologice ale formării gândirii profesionale a medicilor ca formațiune sistemică, s-a demonstrat importanţa ei la fiecare etapă a activității medicului și necesitatea de dezvoltare; a fost elaborată concepţia gândirii profesionale medicale; a fost dezvoltat şi validat modelul psihosociocognitiv pentru formarea gândirii profesionale a medicilor.
Rezultatele principial noi pentru ştiinţă şi practică obţinute în cercetare, care au determinat crearea unei noi direcţii ştiinţifice: fundamentele psihologice ale formării gândirii profesionale medicale, argumentarea necesității sporite de dezvoltare a gândirii profesionale medicale în condițiile actuale; concepția gândirii profesionale medicale elaborată; particularitățile gândirii profesionale a medicului elucidate în raport cu solicitările activității profesionale; modelul psihosociocognitiv al formării gândirii profesionale medicale, metodologia depistării particularităților gândirii profesionale medicale elaborată în procesul cercetării, tehnici si procedee de dezvoltare a gândirii identificate și validate - reprezintă rezultate principial noi pentru teoria și practica formării profesionale a adulților, care au permis dezvoltarea unei direcții științifice noi în psihologie – Psihologia formării gândirii profesionale a adultului.
Semnificația teoretică a lucrării rezidă în rezultatele obţinute referitor la esenţa gândirii profesionale a medicilor şi oportunităţile de dezvoltare a ei; specificul procesului decizional în activitatea medicală. În procesul investigațiilor a fost validată abordarea sistemică a gândirii profesionale medicale, ca obiect al formării, și creat modelul psihologic de formare a ei.
Valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele cercetării formează fundamentele psihologice pentru optimizarea formării specialiştilor medicali din perspectiva creşterii eficacității gândirii lor. Pe baza modelului psihologic de formare a gândirii profesionale validat, se propun recomandări pentru reconstruirea curriculumului şi modernizarea tehnologiilor educaţionale în concordanţă cu necesităţile personalităţii şi solicitările contemporane faţă de activitatea medicală. Aprobarea și implementarea rezultatelor cercetării. Rezultatele cercetării au fost implementate în Universitatea Ben Curion, Negev în Be'er Sheva, Israel; Spitalul Rambam din Haifa, Israel; în activitatea Departamentului de Științe Medicale al Universității Tel Aviv-Jaffa.
În examinare [4] :
Arhiva tezelor: