|
StatutTeza a fost susţinută pe 25 august 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 15 noiembrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 338.43(478)
|
Domeniul de cercetare îl reprezintă aspecte teoretice, metodologice și practice ale principalelor direcții în administrarea potențialului agricol ca fundament al dezvoltării regiunii UTA Gagauzia.
Scopul tezei: este cercetarea, elaborarea și fundamentarea principalelor direcții ale administrării potențialului funciar pentru asigurarea creșterii economice a regiunii.
Obiectivele cercetării: să se efectueze analiza abordărilor teoretice și metodologice pentru identificarea conținutului economic, rolului administrării regionale a potențialului funciar, evaluarea structurii actuale a stării și utilizării resurselor funciare ale Republicii Moldova și UTA Gagauzia, efectuarea fundamentării economice ale direcțiilor prioritare în domeniul creșterii productivității terenurilor agricole din regiune, elaborarea recomandărilor pentru perfecționarea mecanismului de reglementare a folosirii regionale a terenului agricol.
Noutatea științifică și originalitatea lucrării constă în faptul că pe parcursul cercetării au fost elaborate abordări teoretice și științifico-metodologice pentru identificarea esenței și însemnătății regionale a administrării potențialului agricol, este evaluată structura actuală, starea și utilizarea potențialului agricol al Republicii Moldova și al UTA Gagauzia; s-au elaborat parametrii potențialului economic al productivității agricole pentru agricultura din regiunea de sud a țării; s-a efectuat fundamentarea nivelurilor minime de eficiență a folosirii pământurilor în condiții de agricultură în UTA Gagauzia, s-au elaborat recomandări pentru perfecționarea mecanismului de reglementare regională a folosirii agricole a pământurilor.
Problema științifică soluționată în cadrul acestui studiu, constă în elaborarea unui sistem complex (perfecționat) de dirijare a potențialului funciar din regiune, ca bază a dezvoltării sale economice.
Însemnătatea teoretică a lucrării constă în faptul că analiza efectuată a stării actuale și a perspectivelor de dezvoltare a entităților agricole din Republica Moldova și UTA Gagauzia și propunerile elaborate în vederea asigurării creșterii lor economice pot fi aplicate în dezvoltarea pe viitor a metodelor teoretice legate de identificarea direcțiilor de creștere economică a regiunilor la nivel național.
Valoarea aplicativă a lucrării constă în analiza efectuată în cadrul cercetării şi derivă din recomandările ce le conţine, implementarea cărora poate contribui la creșterea calității deciziilor strategice și tactice, adoptate de producătorii agricoli, dar și de către autoritățile de state ale regiunii, în domeniul dezvoltării sectorului agricol național, creșterii eficienței acesteia.
Rezultatele cercetărilor științifice, concluziile și recomandările practice ale lucrării de disertație au fost expuse de către autor în lucrările prezentate la conferințele științifico-practice în țară și în străinătate, la seminarii inter-catedrale în instituțiile de învățământ superior ale republicii. Principalele recomandări şi sugestii şi-au găsit utilitate în entitățile agricole SRL ,,Cumnuc - Agro” şi SRL ,,Başcalean - Agro”, SA ,,Aidîn”, precum şi în dezvoltarea programului de dezvoltare a sectorului agricol în UTA Gagauzia.
2. ЭФФЕКТИВНОСТЬ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОТЕНЦИАЛА В УСЛОВИЯХ НЕУСТОЙЧИВОГО ЗЕМЛЕДЕЛИЯ РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА И АТО ГАГАУЗИЯ
3. СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МЕТОДОВ УПРАВЛЕНИЯ ЗЕМЕЛЬНЫМ ПОТЕНЦИАЛОМ РЕГИОНА
ВЫВОДЫ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: