|
StatutTeza a fost susţinută pe 30 noiembrie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 decembrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 330.322:338.45
|
Structura tezei: adnotarea, introducerea, trei capitole, concluzii și recomandări, bibliografia (190 de titluri), 160 pagini text de bază, 31 tabele, 20 figuri și 8 anexe. Rezultatele cercetării sunt publicate în 9 lucrări științifice.
Domeniul de studiu: investițiile străine directe, importanța acestora în dezvoltarea economică a țării și modalitățile de sporire a atractivității acesteia pentru dezvoltarea durabilă a industriei prelucrătoare, ca element de bază de asigurare a creșterii economice și a competitivității țării.
Scopul şi obiectivele cercetării. Scopul principal al lucrării constă în dezvoltarea aspectelor teoretico-practice privind rolul ISD în dezvoltarea economică a ţării şi elaborarea recomandărilor cu privire la politicile şi strategiile ce urmează a fi aplicate pentru accelerarea ritmului de modernizare a economiei şi dezvoltare durabilă a industriei prelucrătoare.
Obiective de bază constau în: analiza conceptelor şi teoriilor cu privire la ISD şi rolul lor în dezvoltarea economică; înţelegerea rolului şi a strategiilor utilizate de CTN, ca purtători de bază ai ISD şi promotori ai procesului de globalizare; urmărirea evoluţiilor şi a structurii ISD în economia R. Moldova şi în industria prelucrătoare, pentru identificarea deficienţelor şi a potenţialului existent; analiza climatului investiţional al R. Moldova, ca element central al atractivităţii investiţionale a ţării şi identificarea căilor de ameliorare a acestuia; examinarea experienţei şi a practicii internaţionale în crearea unor factori atractivi pentru atragerea ISD şi în promovarea activă a oportunităţilor investiţionale ale ţării; formularea unor soluţii concrete pentru sporirea atractivităţii investiţionale a R. Moldova; reliefarea rolului ZEL în atragerea investitorilor strategici în industria prelucrătoare din R. Moldova
Noutatea și originalitatea științifică a rezultatelor obținute: a fost efectuată sistematizarea şi sintetizarea conceptelor şi teoriilor cu privire la ISD şi rolul lor în dezvoltarea economică; au fost sistematizate şi evidenţiate tendinţele moderne pe plan mondial în privinţa politicilor industriale pentru sporirea atragerii ISD; au fost identificate noile tendinţe în evoluţia investiţiilor străine directe pe plan mondial şi regional; fost generalizate şi sintetizate noile abordări cu privire la politicile şi strategiile de atragere a ISD utilizate pe plan mondial; au fost identificate şi propuse măsuri pentru îmbunătăţirea climatului investiţional al ţării, inclusiv prin, crearea APIP și elaborarea PNDER a RM; au fost propuse, pe baza analizei şi sintetizării experienţei mondiale, soluţii de sporire a atractivităţii investiţionale a R. Moldova.
Problema științifică importantă soluționată în domeniul cercetat cuprinde evaluarea impactului politicilor şi strategiilor utilizate la nivel internaţional pentru promovarea atractivităţii investiţionale a ţărilor pentru atragerea ISD. Cercetarea a demonstrat influenţa benefică a ISD asupra dezvoltării industriei prelucrătoare şi a reliefat potenţialul de creştere economică a R. Moldova, din perspectiva îmbunătățirii climatului investițional al țării.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării este dată în primul rând de faptul că pe baza acesteia pot fi elaborate politici publice pentru sporirea atractivităţii investiţionale a Republicii Moldova, inclusiv concepte şi abordări moderne utilizate în practica mondială de către ţările care au realizat succese în atragerea ISD şi a CTN, ca elemente principale generatoare de ISD pe plan mondial. Lucrarea de faţă vine cu propuneri concrete referitoare la soluţiile şi politicile pe care ţara noastră ar trebui să le adopte, pentru a reduce decalajul de dezvoltare şi competitivitate faţă de alte ţări din regiune cu ajutorul investiţiilor străine directe. La nivel macroeconomic, valoarea aplicativă a tezei rezidă în recomandările concrete formulate pentru ameliorarea climatului investiţional şi la elaborarea politicilor şi strategiilor în domeniul atragerii ISD. Rezultatele cercetărilor pot fi utilizate pentru perfecţionarea politicii investiţionale în Republica Moldova şi a Strategiei de atragere a ISD.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: