|
StatutTeza a fost susţinută pe 8 septembrie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 338.22:001.895(478)(043)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii şi recomandări, bibliografia din 211 titluri şi 12 anexe. Volumul lucrării conține 151 de pagini de text de bază, 52 de figuri, 28 de tabele. Rezultatele obținute sunt publicate în 28 de lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu îl constituie cercetarea aspectelor teoretice pentru identificarea modalităţilor practice de dezvoltare a antreprenoriatului prin inovaţii.
Scopul tezei constă aprofundarea bazei teoretice privind antreprenoriatul și inovațiile și elaborarea recomandărilor practice privind dezvoltare a antreprenoriatului prin inovații, în baza întreprinderilor din industria alimentară din Regiunea de Dezvoltare Sud.
Obiectivele lucrării sunt: aprofundarea cercetărilor ştiinţifice asupra conceptelor de antreprenoriat şi inovaţie; identificarea și argumentarea rolului inovaţiilor în dezvoltarea antreprenoriatului; studierea experienţei internaţionale privind susținerea și promovarea activității antreprenoriale, inclusiv prin crearea şi dezvoltarea infrastructurii inovaţionale; identificarea indicatorilor de evaluare a potenţialului inovaţional, precum și analiza activității antreprenoriale în Regiunea de Dezvoltare Sud (RDS); aprecierea potenţialului inovaţional şi a intensificării activităţii inovaţionale a întreprinderilor din industria alimentară a RDS; elaborarea unor recomandări şi propuneri practice în vederea dezvoltării antreprenoriatului prin inovaţii.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică constă în abordarea complexă a noţiunii de inovaţie şi antreprenoriat și argumentarea impactului inovaţiilor asupra activităţii de antreprenoriat; identificarea celor mai bune practici în crearea și dezvoltarea infrastructurii inovaționale; realizarea unui studiu privind potențialul inovațional al întreprinderilor din industria alimentară din RDS; elaborarea propunerilor privind dezvoltarea antreprenoriatului și intensificarea activităților de inovare în cadrul întreprinderilor din industria alimentară din RDS; elaborarea algoritmului privind crearea clusterului agro-industrial în Regiunea de Dezvoltare Sud.
Problema ştiinţifică soluţionată în teză constă în fundamentare științifico-practică a importanței dezvoltații antreprenoriatului prin inovații, ceea cea a contribuit la elaborarea algoritmului creării clusterului agro-industrial, în vederea dezvoltării inovațiilor la nivel regional și național.
Semnificaţia teoretică a lucrării reprezintă abordarea multilaterală a noţiunii de inovaţie şi demonstrarea impactului inovaţiilor asupra activităţii de antreprenoriat.
Valoarea aplicativă a lucrării constă în evaluarea potențialului de inovare a întreprinderilor din industria alimentară din Regiunea de Dezvoltare Sud, determinarea principalelor probleme în dezvoltarea antreprenoriatului prin inovații, precum și înaintarea unor propuneri privind dezvoltarea antreprenoriatului și intensificarea activităților de inovare atât în cadrul întreprinderilor, cât și la nivel de regiune, prin crearea clusterului agro-industrial. Drept argument în favoarea valorii aplicative a cercetării servesc certificatele de implementare, care se plasează la finele tezei.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: