|
StatutTeza a fost susţinută pe 4 decembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 februarie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 005.32:658.1(478)(043)
|
Structura tezei: introducerea, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia - 200 surse, 18 figuri, 5 tabele şi 13 anexe. Domeniu de cercetare: comportamentul angajaţilor în cadrul organizaţiilor, variabile de evaluare şi factori de modelare a comportamentului individual şi de grup. Scopul tezei: concretizarea rolului comportamentului organizaţional în activitatea instituţiilor, constatarea şi analiza variabilelor, metodelor şi tehnicilor de modelare a comportamentului angajaţilor şi recomandarea unor programe de modelare a comportamentului organizaţional în vederea eficientizării activităţii instituţiilor.
Obiectivele cercetării: studiul şi geneza conceptului de comportament organizaţional, al dimensiunilor lui, al variabilelor de evaluare - analiza instrumentelor de prevenire a comportamentelor contraproductive; a programelor de consolidare a comportamentului organizaţional; propunerea unor direcţii de modelare a comportamentului în cadrul instituţiilor din Republica Moldova.
Noutatea ştiinţifică. A fost efectuat studiul domeniului comportamentului, argumentându-i rolul în activitatea instituţiilor; analiza factorilor de influenţă a comportamentului organizaţional. A fost justificată necesitatea implementării unor acţiuni de gestiune a comportamentului angajaţilor în vederea prevenirii comportamentului contraproductiv; a fost elaborată o programă de modelare a comportamentului.
Originalitatea cercetării. A fost elaborată o programă ce cuprinde obiective care prevăd modelarea comportamentului organizaţional în vederea eficientizării activităţii organizaţionale, inclusiv a celei manageriale şi recomandarea acesteia în scopul implementării în instituţiile din Republica Moldova.
Importanţa la nivel teoretic: a fost evaluată starea reală a comportamentului în organizaţiile din Republica Moldova, prin reliefarea unor factori cu impact determinant asupra comportamentului organizaţional.
Valoarea aplicativă a rezultatelor cercetării constă în identificarea unor programe de modelare a comportamentului, în vederea utilizării lor de către managerii instituțiilor la elaborarea unor instrumente de modelare a comportamentului organizațional. Problema ştiinţifică soluţionată constă în identificarea soluţiilor de modelare a comportamentului organizaţional, în vederea eficientizării activităţii manageriale şi recomandarea acestora pentru a fi implementate în instituţiile din Republica Moldova.
Implementarea rezultatelor. Rezultatele cercetării pot servi pentru elaborarea unor programe de evaluare şi modelare a comportamentului angajaţilor, ţinându-se cont de situaţia reală din cadrul organizaţiei. Necesitatea implementării unei programe de modelare a comportamentului se bazează pe rezultatele preventive obţinute în organizaţiile Inspectoratul Energetic de Stat (Certificat de Implementare nr. 25/01-37 din 05 februarie) şi S.A.„Victoriabank” (Certificat de Implementare nr. 553-B-13 din 18 martie 2013) care confirmă că sondajul le-a fost de real folos, dat fiind prezente simptome ale unor comportamente contraproductive. Rezultatele cercetării pot fi utilizate la predarea cursurilor universitare la ciclul I şi de master la specialităţile: Management, Business şi Administrarea Afacerilor, Managementul Resurselor Umane.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: