|
StatutTeza a fost susţinută pe 12 ianuarie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 februarie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 631.15:634/635(478)
|
Teza este structurată în introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 173 surse, 18 anexe, 154 pagini text de bază, 62 figuri, 30 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 12 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu al tezei îl constituie competitivitatea întreprinderilor agricole din sectorul horticol al Republicii Moldova.
Scopul şi obiectivele lucrării constau în studierea competitivtăţii întreprinderilor agricole din sectorul horticol al RM şi elaborarea recomandărilor de sporire a acesteia.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică constă în perfecţionarea metodologiei de determinare a competitivităţii întreprinderilor agricole în baza modelelor econometrice prin aplicarea productivităţii totale a factorilor ca indicator global al competitivităţii întreprinderii; aprecierea rolului lanţului valoric al producţiei horticole, precum şi a cooperării prin clustere a producătorilor agricoli la sporirea competitivităţii întreprinderilor agricole din sectorul horticol.
Problema ştiinţifică soluţionată în teză constă în elaborarea recomandărilor de sporire a competitivităţii întreprinderilor agricole din sectorul horticol al Republicii Moldova şi perfecţionarea metodologiei de determinare a competitivităţii întrerprinderilor agricole.
Semnificaţia teoretică a tezei constă în aplicarea abordărilor conceptuale a teoriilor privind competitivitatea întreprinderilor la elaborarea căilor de sporire, precum şi perfecţionarea metodologiei de determinare a competitivităţii întreprinderilor agricole în contextul dezvoltării bazelor teoretice şi metodologice în acest domeniu.
Valoarea aplicativă a lucrării constă în utilizarea principalelor rezultate ştiinţifice de către organele de conducere ale statului la elaborarea politicilor de susţinere a producătorilor agricoli de legume şi fructe din punct de vedere al asigurării cu resurse necesare pentru atingerea unui nivel înalt de calitate al producţiei horticole; utilizarea de către managementul întreprinderilor agricole a metodelor de determinare a competitivităţii propuse în teză.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele ştiinţifice au fost implementate de Agenţia de Stat „Apele Moldovei”, Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), GŢ „Plîngău Grigore”, GŢ „Stanciuc Denis Viteslav”, GŢ „Morari Larisa”, GŢ „Popovici Sergiu”.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: