|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 septembrie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 17 decembrie 2009 Autoreferat![]() |
Domeniul de studiu se referă la Pedagogia generală şi urmăreşte scopul de elaborare a bazelor teoretice şi practice ale conceptului de competenţă de cunoaştere ştiinţifică în educaţie şi proiectarea unui Model pedagogic al acestui concept în context inter/transdisciplinar.
Noutatea ştiinţifică a cercetării rezidă în definirea conceptelor pedagogice fundamentale: “competenţă şcolară”, în general, şi “competenţă de cunoaştere ştiinţifică”, în special. Aceste concepte, fiind implementate în procesul educaţional, devin o modalitate eficientă de formare/dezvoltare a personalităţii elevului în cadrul disciplinelor şcolare Biologíe, Fízică, Chimie. Consemnată prin funcţionalitatea sa, cunoaşterea ştiinţifică în context inter/transdisciplinar reprezintă la etapa contemporană un vector strategic în eficientizarea învăţămîntului preuniversitar în R. Moldova la aria curriculară “Matematică şi Ştiinţe”.
Originalitatea cercetării constă în elaborarea unui Model pedagogic al competenţei de cunoaştere ştiinţifică în context inter/transdisciplinar; Model conceput din perspectiva epistemologiei cunoaşterii în ştiinţele fundamentale şi a cunoaşterii în ştiinţele educaţiei. Semnificaţia teoretică a lucrării se constituie în argumentarea ştiinţifică, definirea şi abordarea în context educaţional a conceptelor de “competenţă”, “competenţă şcolară” , “competenţă transversală”, “competenţă de cunoaştere ştiinţifică”, şi conceptualizarea procesului educaţional din perspectiva formării competenţei de cunoaştere ştiinţifică în context inter/transdisciplinar care s-a materializat într-un Model pedagogic.
Semnificaţia practică a tezei este certificată de proiectarea reperelor metodologice ale
etapelor de formare/evaluare a competenţei şcolare, fapt care eficientizează aplicarea modelului
pedagogic elaborat în practica învăţămîntului preuniversitar, precum şi de proiectarea unui
currículum integralizat din perspectivă inter/transdisciplinară pentru liceeni, profil umanist.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: