|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 iunie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 octombrie 2011 Autoreferat![]() |
Structura tezei: Introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 235 titluri, 6 anexe, 117 pagini text de bază, 25 tabele, 25 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 27 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: pedagogie.
Scopul cercetării îl constituie perfecţionarea procesului de recuperare funcţională a controlului postural la persoanele după accident vascular cerebral în baza unei programe de kinetoterapie, bazate pe fenomenul transferului la diferite etape de recuperare. Obiectivele lucrării: studierea teoriei şi practicii conţinutului procesului de recuperare a controlului postural la persoanele după AVC pentru fiecare etapă de recuperare sub aspectul eficientizării lui; aprecierea eficienţei procesului de recuperare funcţională a controlului postural prin kinetoterapie ; stabilirea structurii şi conţinutului optim a programei de recuperare, bazat pe fenomenul transferului funcţional; elaborarea teoretică şi verificarea experimentală a metodicii de reeducare a controlului postural în baza programei care vizează transferul la diferite etape de recuperare.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrării constă în faptul că pentru prima dată a fost abordată problema perfecţionării procesului de recuperare a controlului postural la persoanele care au suportat accident vascular cerebral, în baza programei de kinetoterapie cu aplicarea efectelor de transfer. A fost stabilită structura tematică şi conţinutul metodologic al programei de kinetoterapie, precum şi condiţiile de realizare a acesteia în sistemul neuroreabilitării.
Semnificaţia teoretică o constituie elaborarea şi argumentarea metodică specifică de recuperare a controlului postural la persoanele ce au suferit AVC pe fiecare etapă de recuperare, în baza programei de kinetoterapie cu efecte de transfer. Au fost elaborate principiile perfecţionării procesului de recuperare a controlului postural de bază şi concretizate conţinuturile educaţionale pentru fiecare etapă de recuperare.
Valoarea aplicativă a lucrării o prezintă determinarea posibilităţilor de utilizare amplă a recomandărilor metodice privind conţinutul programei şi metodicii specifice elaborate în cadrul procesului de recuperare orientat spre reeducarea controlului postural la persoanele după AVC.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Rezultatele cercetării au fost prezentate într-un şir de materiale ştiinţifice la diverse conferinţe şi implementate în procesul de recuperare a persoanelor după AVC în cadrul secţiei de Neurorecuperare a Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie din Republica Moldova.
A fost soluţionată următoarea problemă ştiinţifică importantă din domeniul teoriei şi metodologiei însuşirii activităţii motrice: demonstrarea valorii practice şi pedagogice în utilizarea efectelor de transfer funcţional în programa de kinetoterapie pentru recuperarea controlului postural la persoanele după AVC.
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: